Zupa krem porowo-dyniowa

Z radością przyjęłam fakt,  że w naszym ulubionym gospodarstwie pojawiły się w sprzedaży dynie- do wyboru do koloru. A więc za chwilę w repertuarze kulinarnym pojawią się różne dyniowe fantazje.  Zaczynamy od zupy dyniowo-porowej. Zupy -kremy już się u mnie pojawiały i pojawią się pewnie jeszcze nie jeden raz, ponieważ są smaczne i sycące.

Składniki:

1  duży  por,

1 cebula

ok. 400g miąższu dyni

1 ziemniak

duży ząbek czosnku

1l goracego bulionu warzywnego, lub mięsnego,

sól i pieprz

masło lub oliwa z oliwek

grzanki

 Wykonanie:

Por i cebulę pokroić i podsmażyć na maśle lub oliwie. Dodać pokrojone w kostkę dynię i ziemniaka i rozgnieciony czosnek. Podsmażyć  wszystko chwile i dodać gorący bulion. Gotować, aż warzywa będą miękkie. Doprawić i zmiksować. Jeśli jest dla Was za gęsta należy dodać trochę bulionu. Podawać z  grzankami.

Akcja Zupa Krem

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.