Na rozpoczynającą się Majówkę proponuję Zaziki czyli tradycyjny sos grecki. Cieszy się on ogromną popularnością, ze względu na swoje doskonałe walory smakowe oraz esencjonalny, czosnkowy zapach. Składnikami sosu jest zagęszczony jogurt, drobno pokrojony lub starty ogórek, czosnek, oliwa z oliwek, sok z cytryny oraz przyprawy.
Sos – Zaziki- (czy też Tzatziki) idealnie harmonizuje się z daniami z grilla, pieczonym mięsem, np. karkówką lub polędwiczkami, może być także podawany jako dip. Aby podkreślić smak sosu można doprawić go aromatyczną miętą.
Składniki
3 zielone ogórki
1 duży gęsty jogurt naturalny typu greckiego
4 ząbki czosnku
Sól, pieprz,
Sok z cytryny
Etapy przygotowania
Ogórka obrać, pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o szerokich oczkach i posolić. Odstawić na chwilę aby ogórki puściły sok a następnie odcisnąć je z powstałego soku.
Ząbki czosnku obrać, drobniutko posiekać i rozetrzeć. Do miski włożyć jogurt naturalny i roztarty czosnek. Do masy dodać ogórka. Całość przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Wszystko razem wymieszać, przykryć szczelnie folią aluminiową i przechowywać w lodówce.
to jest to samo co tzatziki? lubię taki sosik
Gratuluję dołączenia do Syndykatu:).
Dusiowaa – dokładnie tak, różnie się przyjmuje pisownię, ja znam obydwie wersje 😉
Gosik – dziękuję 🙂
też robię taki sos:)
Musze zrobic taki sos, nigdy jeszcze nie robilam a uwielbiam kuchnie grecka.