Zaziki – sos pełen greckiego aromatu

Na rozpoczynającą się Majówkę proponuję Zaziki czyli  tradycyjny sos grecki. Cieszy się on ogromną popularnością, ze względu na swoje doskonałe walory smakowe oraz esencjonalny, czosnkowy zapach. Składnikami sosu jest zagęszczony jogurt, drobno pokrojony lub starty ogórek, czosnek, oliwa z oliwek, sok z cytryny  oraz przyprawy.

 

Sos – Zaziki- (czy też Tzatziki)  idealnie harmonizuje się z daniami z grilla, pieczonym mięsem, np. karkówką  lub polędwiczkami, może być także podawany jako dip. Aby podkreślić smak sosu można doprawić go aromatyczną miętą.

Składniki

3  zielone ogórki

1 duży gęsty  jogurt naturalny typu greckiego

4 ząbki czosnku

Sól, pieprz,

Sok z cytryny

Etapy przygotowania

Ogórka obrać, pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o szerokich oczkach i posolić. Odstawić na chwilę aby ogórki puściły sok a następnie odcisnąć je z powstałego soku.
Ząbki czosnku obrać, drobniutko posiekać i rozetrzeć. Do miski włożyć jogurt naturalny i roztarty czosnek. Do masy dodać ogórka. Całość przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Wszystko razem wymieszać, przykryć szczelnie folią aluminiową i przechowywać w lodówce.

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 6

  1. kuchnia_breni
    Kwiecień 27
    Odpowiedz

    Dusiowaa – dokładnie tak, różnie się przyjmuje pisownię, ja znam obydwie wersje 😉

  2. kuchnia_breni
    Kwiecień 27
    Odpowiedz

    Gosik – dziękuję 🙂

  3. Kwiecień 27
    Odpowiedz

    Musze zrobic taki sos, nigdy jeszcze nie robilam a uwielbiam kuchnie grecka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.