Zapiekanka z grillowanej cukinii

Ostatnio lato nas nie rozpieszcza więc proponuję na ocieplenie nastroju roladki z cukinii w wersji na ciepło. Jest to proste i łatwe w wykonaniu danie, które możemy zaserwować dla gości na imprezę lub zrobić domownikom na kolację.

 

?

Składniki:

2 średnie cukinie,

3 pomidory,

ser feta,

ser mozarella,

sól, pieprz,

4 ząbki czosnku,

2 średnie cebulae,

tymianek, oregano,

4 pieczarki

2 łyżki oliwy

Wykonanie

Umyte wysuszone cukinie ( bez obierania) kroimy  wzdłuż na cienkie plastry i lekko grillujemy z obu stron. Cukinia powinna być miękka na tyle by móc ją  łatwo zwijać, ale ma zachować jędrność.  Jeśli nie mamy specjalnej patelni można użyć zwykłej teflonowej. W misce mieszamy ser feta z czosnkiem i odrobiną oliwy – ma powstać taka masa serowa. Pomidory kroimy na ćwiartki, cebulę w talarki, czosnek również w talarki.

Po wystudzeniu, każdy plaster cukinii smarujemy serem, posypujemy ulubionymi ziołami i dajemy ćwiartki pomidora, kawałek cebuli. Plasterki cukinii zwijamy ciasno i  układamy w natłuszczonej formie; na wierzch dajemy pokrojone w plasterki pieczarki, cebulę  i czosnek; doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Całość posypujemy serem mozzarella i zapiekamy w temp. 200 stopni około 1/2 godz.

 

Print Friendly, PDF & Email

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.