Zapiekanka z bakłażanem, ziemniakami i mięsem

Zapiekanki to szybkie a jednocześnie dobre dania na jesienne i zimne dni. Możemy je przygotowywać z różnych składników, które mamy w domu. Często mówi się, że są one zbiorem resztek, które zalegają w naszej lodówce. Jest w tym trochę prawdy bo zapiekanki najlepsze są jak damy różne składniki i smaki (ziemniaki, cukinię, bakłażan, mięso, makaron, różne sery itd….). Dzisiaj proponuję połączyć bakłażan, ziemniaki, mięso wołowe i aromatyczne przyprawy i zioła.

Składniki

40 dag  mięsa mielonego wołowego

 Karton sosu pomidorowego (typu passata)

Sól, pieprz

2 ząbki czosnku,

1 cebula,

Łyżka oregano,

Łyżka tymianku

Oliwa

1 bakłażan,

4 ziemniaki,

20 dag sera mozarella

Wykonanie

Przygotowujemy farsz mięsny. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i posiekany czosnek. Leciutko podsmażamy na małym ogniu, aby cebula zmiękła, jednocześnie nie przypalając czosnku.  Następnie dodajemy mięso i mieszamy energicznie aby się rozdrobniło. Do podsmażonego mięsa wlewamy sos pomidorowy,  doprawiamy solą,  pieprzem, oregano i  tymiankiem .  Całość dusimy pod przykryciem około 15 min od czasu do czasu mieszając.

Bakłażan myjemy, suszymy i kroimy na cienkie  plastry. Patelnie grillową lub zwykłą rozgrzewamy, smarujemy  oliwą i   smażymy plastry bakłażana z każdej strony ( powinny być lekko zarumienione). Ser mozarella ścieramy na tarku na grubych oczkach. Ziemniaki obieramy, myjemy  i kroimy w plasterki.

W płaskim naczyniu żaroodpornym wlewamy trochę oliwy i układamy warstwami: plastry ziemniaków, które doprawiamy solą i pieprzem, na to farsz mięsny, następnie  bakłażan, który również doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.

Na koniec całość posypujemy startym serem mozarella i przykrywamy folią aluminiową . Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy tak przygotowaną zapiekankę   30 minut. Po tym czasie zdejmujemy folie i pieczemy jeszcze 5-7 minut aż ser się zarumieni.

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 4

    • Brenia
      16 listopada
      Odpowiedz

      Dziękuję 🙂 Wygląda smakowicie ale też smakuje rewelacyjnie. Zachęcam do wypróbowania 🙂

  1. kara
    13 października
    Odpowiedz

    Pyszna zapiekanka 😉 u mnie niestety ziemniaki były surowe po 30min i całość piekła sie dwa razy dłużej

  2. Brenia
    13 października
    Odpowiedz

    Bo może plastry ziemniaków były za grube ? Trzeba dać cienkie plasterki to wtedy piecze się dobrze 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.