Wiosenna sałatka z kiełkami brokuła, buraczkami, awokado, serem feta skropiona olejem z pestek dyni i sosem balsamicznym

Smaczna sałatka dla wielbicieli buraków i kiełków. Jest dodatkowo wzbogacona o awokado, prażone pestki dyni, siemienia lnianego i ser feta.

Szukam pomysłów na sałatki bo lubię je jadać na kolację lub zabierać do pracy. Ta pora roku jest dość uboga w różne świeże warzywa i owoce więc sięgam po różne dostępne ale zdrowe, takie jak np. kiełki.

Nie wiem czy wiecie, że  kiełki „przywędrowały” do Europy z Dalekiego Wschodu a dokładniej z Chin. W starożytnych Chinach stosowane były jako żywność  i lek. W kiełkujących nasionach jest dużo witamin i mikroelementów.

Moje ulubione to kiełki lucerny oraz brokuła. Wyczytałam, że kiełki brokuła zawierają likwidujące wolne rodniki sulforafany, stosowane w profilaktyce nowotworowej i zawartość tej substancji jest o wiele większa w kiełkach niż samej roślinie.  Dlatego zachęcam do jedzenia teraz kiełków bo są dla nas cenne zdrowotnie i smakowo.

DSC_1305

Składniki

2 średniej wielkości buraki,

Kiełki brokuł,

½ awokado,

Ser feta – około 150 g,

Sól, świeżo mielony pieprz,

3 łyżki oleju z pestek dyni,

Krem balsamico,

2 łyżki pestek dyni,

Łyżka owoców granatu,

1 łyżka siemienia lnianego,

Wykonanie

Buraki myjemy dokładnie i gotujemy około 1 godz. Ugotowane studzimy i obieramy ze skórki. Następnie kroimy w paski.

Awokado obieramy i kroimy w paski. Ser feta kroimy w kostkę. Pestki dyni i siemienia lnianego prażymy około 5 minut na wolnym ogniu aż będę lekko przyrumienione.

Kiełki układamy na talerzu, na to dajemy paski  buraka, awokado, ser feta, prażone pestki i doprawimy solą, pieprzem Na koniec posypujemy owocami granatu i  polewamy olejem i balsamico.  .

 DSC_1264 DSC_1301

 

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. Zofia
    22 kwietnia
    Odpowiedz

    Pyszna łatwa wiosenna sałatka , koniecznie do wypróbowania !

  2. Brenia
    22 kwietnia
    Odpowiedz

    Dziękuję ! Tak, zachęcam do zrobienia – Jest pyszna 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.