Wegetariański pasztet z dyni i cukinii

Jesień to idealna pora na dania z rodzimych warzyw. Cukinia i dynia to jedne z moich ulubionych i o tej porze roku można z nich przygotowywać różne pyszne dania. Pasztety z warzyw to moja specjalność. Są o tyle fajne, że można je przygotować z różnymi dodatkami. Tym razem zrobiłam pasztet z dyni, cukinii, ryżu z dodatkiem tymianku, gałki muszkatołowej i chilli. Pięknego żółtego koloru dodała dynia, smaku zioła więc wyszedł pyszny, lekki, wegetariański pasztet. Można go podać na kanapce ale można też zjeść go z jakimś sosem, np. pieczarkowym, może też być dodatkiem do sadzonego jajka. Smacznego !

Składniki na 1 foremkę keksową:

Około 1 kg średniej wielkości dyni – ja miałam Hokkaido,

1 średniej wielkości cukinia,

½ papryczki chilli,

2 jajka,

Sól, pieprz,

½ szklanki ryżu,

Szczypta gałki muszkatołowej ,

Tymianek świeży lub suszony,

Pestki dyni

Wykonanie

Dynię  myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy solą, tymiankiem, polewamy oliwą  i pieczemy około 40 minut. Gotową, wystudzoną obieramy ze skóry.

Ryż gotujemy do miękkości.

Cukinie myjemy i ścieramy na tarku na grubych oczkach. Na patelnię dajemy masło,  trochę oliwy i podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i wyciśnięty czosnek. Dodajemy cukinię dusimy około 7 minut. Na koniec dodajemy tymianek, doprawiamy solą, pieprzem i chwilę podsmażamy.

Do blendera dajemy dynię cukinię , ryż i blendujemy na masę. Następnie dodajemy jajka, sól, pieprz, chilli, tymianek, troszkę gałki muszkatołowej i drobno pokrojone chilli – mieszamy dokładnie. Tak  rozdrobnioną masę przekładamy do foremki keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy pestkami dyni.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy 45 – 60 minut.

 

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. 20 listopada
    Odpowiedz

    Pięknie wygląda ten pasztet! Nigdy nie próbowałem pasztetu w wersji wegetariańskiej, ale chyba spróbuję 😉

  2. Brenia
    21 listopada
    Odpowiedz

    🙂 Zachęcam bo jest pyszny 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.