Waniliowe placuszki na śniadanie

W sobotni poranek lubimy jadać  śniadania, które wymagają dłuższego przygotowania ale jednocześnie są pyszne. Często pojawiają się bułeczki drożdżowe na słodko, jajka w różnych wersjach albo placuszki, które przypominają pancakes; są   taką moją polską  wersją. Przygotowuje się je szybko i podaje z konfiturami lub nutellą –  do kawy porannej  jak znalazł.

Składniki

 1 szklanka jogurtu naturalnego,

¾ szklanki mąki,

3 łyżeczki cukru,

2 jajka

Mały cukier waniliowy,

1/2 łyżeczki aromatu waniliowego

½ łyżeczki proszku do pieczenia,

Olej do smażenia

Wykonanie

Do miski przesiewamy mąkę  dodajemy jogurt, jajka, cukier, cukier waniliowy  i wszystkie składniki roztrzepujemy lub możemy zmiksować. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstszą jak na naleśniki.  Odstawiamy ciasto na 10 minut. Na patelni rozgrzewamy olej ( ogień nie może być zbyt mocny aby placuszki mogły urosnąć) i wlewamy łyżką ciasto – wielkość  może  być dowolna,  ja na porcję daję 2 łyżki. Smażymy z jednej  strony i delikatnie  szeroką szpatułką odwracamy na drugą stronę – też smażymy aż  będą rumiane. Podajemy z konfiturą, nutellą .

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 4

  1. Kwiecień 20
    Odpowiedz

    Mmm, uwielbiam placuszki na śniadanie i w ogóle lubię placuszki wszelkiej maści 🙂
    Pyszne śniadanko!

  2. takie placuszki na niedzielne śniadanie i filiżanka kawy = idealny początek dnia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.