Ostatnio jadąc do pracy zastanawiałam się co zrobić ze świeżym szpinakiem, który nie nadawał się już na sałatkę ale na ciepło byłby w sam raz. Ponieważ lubię dania z naleśnikami; w różnej wersji – słodko- wykwintnie, postanowiłam, że zrobię na kolację ciepłe danie ale nie typowe naleśniki ze szpinakiem tylko jakieś inne fikuśne danie. Pomyślałam o torcie naleśnikowym ze szpinakiem i pomidorami. Wyszło pyszne danie; kolorowe, smaczne i lekkie.
Składniki na ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej,
szczypta soli,
1 szklanka gazowanej wody,
1/2 szklanki mleka,
2 jajka
Składniki na farsz:
50 dag szpinaku,
1 cebula, 3 ząbki czosnku,
Oliwa,
4 pomidory ,
parę pomidorów suszonych,
20 dag sera mozarella,
10 dag sera Dor blu,
Sól, pieprz
Wykonanie
Do jednego naczynia wsypujemy mąkę, sól, gazowaną wodę, mleko, jajka. Wyrabiamy ciasto mikserem lub trzepaczką około 5 min. Ciasto musi mieć konsystencje gęstej śmietany, więc w zależności od potrzeby dodać jeszcze mąki lub wody.
Na patelni smażymy cienkie naleśniki. Ja smażę na patelni, którą smaruję lekko olejem ( ręcznik papierowy lekko natłuszczam i tym smaruję). Naleśniki są wtedy lekkie i nietłuste.
Na patelni na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony w plasterki czosnek. Umyty i odsączony szpinak dodajemy do podsmażonej cebuli i dusimy aż ze szpinaku odparuje woda. Całość mieszamy, dodajemy pieprz, sól.
W żaroodpornym naczyniu układamy warstwami tort: naleśnik, szpinak, starty ser dor blu, znowu naleśnik, pokrojone w plasterki pomidory, parę pomidorów suszonych i ser dor blu. Tak przekładamy warstwy aż skończy się nam farsz i naleśniki. Na gotowy tort nakładamy starty ser mozarella i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 20 minut.
Polecam taki tort na lekką kolację. Smakował wyśmienicie.
Tort naleśnikowy- to jest to! 🙂
super! trzeba zrobić któregoś dnia na obiadek 🙂
torty naleśnikowe mają swój niepowtarzalny urok i każdemu smakują 🙂 za Twoim przykładem następnym razem wpakuję koniecznie w niego szpinak! 🙂
Pochwalcie się jak wam powychodziły 🙂