Tort czekoladowy z kremem śmietanowo-malinowym

Z okazji urodzin, w ostatnią  sobotę, miałam dom pełen gości. A jeśli urodziny to obowiązkowo musi być tort. Tym razem pomyślałam o zrobieniu tortu  z kremem, w którym zapach i smak malin będzie dominujący (chyba już bardzo tęsknię za latem). Borówka amerykańska, którą mam jeszcze w zamrażarce  oraz piękne zielone kiwi, były ozdobą  tortu; było pysznie i kolorowo. Koniecznie spróbujcie.

 

Składniki na ciasto:

7 jajek,

21 dag cukru,

16  dag mąki,

5 dag kakao

Szczypta soli

Płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem śmietanowo-malinowy:

1 duże opakowanie śmietanki tortowej (36%)

4 łyżki cukru pudru

1 cukier waniliowy (mały)

1 opakowanie śmietan-fix

serek mascarpone (małe opakowanie),

opakowanie mrożonych malin

owoce do dekoracji

Wykonanie:

W dużej misce ubijamy białka  (ze szczyptą soli ) na pół sztywno, następnie dodajemy do nich po łyżce cukru, cały czas ubijając, dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Mąkę przesiewamy z kakao. Dodajemy do dobrze ubitych  jajek mąkę z kakao i proszek do pieczenia. Całość delikatnie i dobrze mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Gotowe ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Pieczemy około 40 minut.

Wystudzone ciasto dzielimy na dwie części, spód układamy na paterze, polewamy delikatnie ponczem (woda przegotowana, 1 łyżka cukru, sok cytrynowy). Na ciasto smarujemy  powidła malinowe, następnie wykładamy na to większą część  kremu śmietanowo-malinowego i przykrywamy drugą częścią ciasta.  Na wierzch wykładamy drugą część kremu, owoce (sezonowe, takie jak lubimy) i przechowujemy w lodówce minimum około 1 godz. aby krem się dobrze zastygł.

Maliny rozmrażamy i miksujemy z 3 łyżkami cukru na gładką masę. Przez sitko przecieramy mus malinowy aby nie było pestek w kremie. Śmietankę wlewamy do miski i ubijamy około 2-3min. Cukier puder, cukier waniliowy i śmietan-fix mieszamy w oddzielnej miseczce. Następnie dodajemy po łyżce do śmietanki ciągle ubijając. Następnie dodajemy serek i ubijamy przez około minutę. Na koniec do tak przygotowanego kremu dodajemy w małych częściach mus malinowy i delikatnie ( na małych obrotach) miksujemy.

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 6

  1. Gość
    Marzec 12
    Odpowiedz

    Breniu, cudowny ten Twój tort, uwielbiam jagody!

  2. kuchnia_breni
    Marzec 13
    Odpowiedz

    Dziękuję!
    Rozpieszczam, bo lubię sprawiać innym przyjemności 🙂

  3. Marzec 14
    Odpowiedz

    Pysznie wygląda ten tort 🙂 lubię jak jest tak dużo owoców 🙂

  4. bubble tea
    Marzec 26
    Odpowiedz

    Hej, a jak nie odcedze z pestek tego musu, to będzie bardzo źle ? ;p Mam juz gotowy mus w zamrażarce i tak się zastanawiam co wykorzystać do tortu i ten przepis wpasował mi się idealnie, z tym, że chyba z cedzeniem to wiecej babrania ?

  5. kuchnia_breni
    Marzec 26
    Odpowiedz

    Nie będzie źle, po prostu mus nie będzie gładki, a z pestkami, ja je odcedziłam, bo nie każdy przepada za pestkami z malin, które potrafią wchodzić w zęby 🙂 ale przecedzenie gotowego musu to też nie powinien być wielki problem – jak już się rozmrozi trzeba go przetrzeć przez sitko łyżeczką 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.