Tarta z rabarbarem i kremem waniliowym

Dzieci moje tradycyjnie, jak w każdy weekend, poprosiły o deser do kawy. Oczywiście najlepiej z czymś co jest już świeże i dostępne na bazarkach. Zaproponowałam więc placek z rabarbarem, taki tradycyjny, na kruszonce. Na co moja córka rzekła, że może jakaś nowość, takie bardziej wykwintne. Pomyślałam chwilę i powstała tarta z rabarbarem i kremem waniliowym.

Przepis na ciasto 

1 żółtko,

Szczypta soli,

1szklanka mąki pszennej,

1/2 kostki masła,

trochę ciepłego mleka,

pół szklanki cukru

rabarbar

Do jednego naczynia wsypać mąkę, dodać masło ( schłodzone), żółtko, cukier i nożem siekać wszystkie składniki . Wlać trochę ciepłego mleka – 1 lub 2 łyżki  – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiać dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawić na 1/2 godz. do lodówki.

Krem waniliowy

1 duża śmietana – 18 %

wanilia – laska wanilii,

2 łyżeczki cukru waniliowego,

pół szklanki cukru pudru,

1 jajko,

1 serem homogenizowany naturalny lub waniliowy

Przygotowanie

Do miski dajemy wszystkie składniki (laskę wanilii przekrawamy i dodajemy tylko ziarenka), ubijamy delikatnie – widelcem, trzepaczką.

Formę na tartę smarujemy masłem i wykładamy na nią ciasto. Ja robie to tak, że wałkuję duże koło, nakładam na formę i formuję ciasto.

Następnie wlewamy na ciasto krem waniliowy i dodajemy rabarbar pokrojony w drobne kawałki z cukrem. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wkładamy ciasto do gorącego piekarnika i pieczemy około 1/2 godz.

Polecam- wyszło ciekawe ciasto bo aromat wanilii doskonale skomponował się z kwaśnym rabarbarem.

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 14

  1. mojetworyprzetwory
    Maj 20
    Odpowiedz

    Przepyszne ciasto! Super przepis!

  2. zawsze.oliwek
    Maj 20
    Odpowiedz

    świetna ta tarta 🙂

  3. kuchnia_breni
    Maj 20
    Odpowiedz

    Marta, zarówno sam krem jak i całe połączenie smaków wyszło bardzo smacznie 😉 wanilia przełamuje kwaskowaty smak rabarbaru 😉

  4. Kruche ciasto i rabarbar zawsze się sprawdzi, a z kremem waniliowym to ciekawe połączenie 🙂

  5. Fajny pomysł 🙂 Krem waniliowy i rabarbar to na pewno ciekawe połączenie. Bardzo mi się podoba pierwsze zdjęcie 🙂

  6. hercik17
    Maj 23
    Odpowiedz

    wszystko ok ale jeden serek waniliowy o jakiej gramaturze?

  7. kuchnia_breni
    Maj 23
    Odpowiedz

    ja użyłam małego serka Danio – on ma 140g 😉
    można dać go więcej, będzie mieć jeszcze bardziej aromatyczny waniliowy smak

  8. hercik17
    Maj 24
    Odpowiedz

    Dzięki za odpowiedź i inspirację chyba się skuszę na zrobienie tarty 🙂

Pozostaw odpowiedź kuchnia_breni Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.