Tarta z porami

Na prośbę mojej kuzynki Ani podaję przepis na tartę z porami. Ciasto jest doskonałe i w zależności od dodania cukru lub soli nadaje się na tarty wytrawne jak i na tarty słodkie.  Do ciasta dodaję wyłącznie masło.

Składniki na ciasto:

1/2 kostki masła,

1 szklanka mąki pszennej,

Szczypta soli,

1 żółtko,

trochę cieplej wody

Do jednego naczynia wsypać mąkę, dodać masło ( schłodzone), żółtko, sól i nożem siekać wszystkie składniki . Wlać trochę ciepłej wody – 1 lub 2 łyżki  – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiać dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawić na ? godz. do lodówki.

Wysmarować formę – / na tartę / masłem.

Składniki na farsz:

4-5 sztuk porów – w zależności od wielkości,

Olej do smażenia,

¦mietana – małe opakowanie,

Sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Pory obieramy i myjemy. Następnie wkładamy do naczynia i zalewamy wrzącą wodą, około pół minuty trzymamy we wrzątku  ( będą lepsze w smaku).  Wyjmujemy i kroimy w plasterki. Na patelnię wlewamy trochę oleju i wkładamy pokrojone pory. Dusimy  na średnim ogniu około  10 min. Pod koniec duszenia dodajemy do smaku sól, pieprz,  szczyptę gałki oraz śmietanę. Dalej mieszamy do zagotowania śmietany. Schładzamy

Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkujemy w kształcie koła – średnica musi być większa od formy na tartę. Następnie wkładamy do wysmarowanej masłem formy i kształtujemy palcami, tak aby ciasto dobrze przylegało do brzegów formy.  Piekarnik nagrzewamy do temperatury  200 stopni. Wystudzony  farsz wykładamy na ciasto i wkładamy całość do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy około 15 min – po tym czasie dodajemy starty ser mozzarela ( miękki) i pieczemy jeszcze około 5 – 10 min; tak aby ser się nie przypalił. Tartę wyjmujemy, schładzamy i wyjmujemy z formy. Smacznego..

Print Friendly, PDF & Email

Jeden komentarz

  1. Na wielu już blogach spotkałam się z tartą z porami, ale sama nigdy nie próbowałam zrobić, Twoja wygląda pysznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.