Tarta z kremem kokosowym i truskawkami

Składniki

Przepis na ciasto ( forma 35 cm średnicy): 

2 żółtka 

1 szklanka mąki pszennej, 

100g  masła, 

2 łyżki zimnego mleka,

2 płaskie  łyżki cukru pudru,

Krem kokosowy

ser mascarpone – 500 g,

150 ml śmietanki 36 %,

7-8  łyżek wiórków kokosowych,

4 łyżki cukru pudru,

Truskawki

Wykonanie

Przygotowujemy ciasto.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło ( schłodzone), żółtka, cukier i nożem siekamy wszystkie składniki. Wlewamy trochę zimnego mleka – 1 lub 2 łyżki  – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiamy dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawiamy  pół  godz. do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

Formę na tartę smarujemy masłem i wykładamy na nią ciasto. Widelcem nakłuwamy ciasto i pieczemy około 35 minut. Po wyjęciu ciasta z piekarnika należy odczekać, aby dobrze przestygło.

Przygotowujemy krem 

Śmietankę zagotowujemy z wiórkami kokosowymi i studzimy.

Ser mascarpone ubijamy na wolnych obrotach ze śmietanką z wiórkami  i z cukrem pudrem. 

Na wystudzone ciasto dajemy na spód plasterki truskawek. Następnie na to dajemy krem kokosowy i na wierzch ponownie truskawki.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.