Tarta z karmelem, gruszkami i orzechami

Jest to pyszna, słodka tarta w wersji jesiennej. Karmel, gruszki i orzechy to składniki na jesienny deser. Jeśli dosięgnie Was jesienna chandra to takie ciasto z pewnością przywróci dobry humor. U mnie ta tarta zniknęła w tempie super expressowym i pomimo, że niektórzy mówili o wielkiej słodyczy to wieczorem nie było już kawałeczka ciasta.   

Tarta z karmelem, gruszkami i orzechami

Przepis na ciasto:

2 żółtka

2 szklanki mąki pszennej,

1/2 kostki masła,

trochę ciepłego mleka – 2 łyżki,

3 łyżki cukru pudru

Krem karmelowy:

1 puszka karmelu

1 opakowanie śmietanki 30 % – 50 ml

2 białka,

1 łyżka mąki ziemniaczanej,

2 garście obranych orzechów włoskich,

3 gruszki

Wykonanie:

Do jednego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy masło (schłodzone), żółtka, cukier i nożem siekamy wszystkie składniki . Wlewamy trochę  mleka – 1 lub 2 łyżki  – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiamy dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawiamy ciasto na 1/2 godz. do lodówki.

Do miski dajemy karmel, dodajemy białka i ubijamy delikatnie, następnie dodajemy połowę śmietanki i mieszamy dokładnie; na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy aby wszystkie składnik się połączyły.

Gruszki myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki.

Formę na tartę smarujemy masłem i wykładamy na nią ciasto.

Wlewamy na ciasto krem karmelowy, dodajemy gruszki i rozdrobnione orzechy włoskie.  Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wkładamy ciasto do gorącego piekarnika i pieczemy około 1/2 godz.

Po wyjęciu czekamy aż  tarta się ostudzi.

Resztę śmietanki ubijamy z 2 łyżkami cukru pudru, z ½ opakowania cukru waniliowego i 1 opakowaniem śmietanfixu.  Podajemy tartę z bitą śmietaną.

Tarta z karmelem, gruszkami i orzechami

Tarta z karmelem, gruszkami i orzechami

Akcja z gruszką w tle

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 7

  1. 7 października
    Odpowiedz

    Okrutna bomba kaloryczna ! Ale za to mega – pyszna :)! Idealna na jesienne dni, tym bardziej z gruszkami :).

  2. 7 października
    Odpowiedz

    Karmel, gruszki i orzechy w jednym cieście…? Musiało smakować obłędnie 🙂

    • Brenia
      8 października
      Odpowiedz

      Macie rację bomba kaloryczna ale jaka obłędnie pyszna :)U mnie jakoś nikt nie przejmował się kalorycznością bo zniknęło expressowo.

      • anna
        30 maja
        Odpowiedz

        A czy ciasto na tartę jest miękkie?

  3. Brenia
    31 maja
    Odpowiedz

    Ciasto na tartę nie jest miękkie. Raczej pół twarde. Pozdrawiam 🙂

  4. Martyna
    7 listopada
    Odpowiedz

    Bardzo fajny przepis, osobiście troszkę go zmodyfikowałam i białka dodałam ubite – dzięki czemu zrobiła się fajna pianka karmelowa z gruszkami 🙂

  5. Brenia
    7 listopada
    Odpowiedz

    🙂 tak, krem w tej wersji musiał być bardzo delikatny. Świetny pomysł. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.