Tagliatelle al pesto trapanese

Pozostając w moich ulubionych klimatach śródziemnomorskich dziś już nie mogłam sobie odpuścić makaronu na sobotni obiad. Jakiś czas temu znalazłam przepis na paste z pesto trapanese – połączenie smaku pomidorów, bazylii, czosnku i migdałów, z parmezanem.

Dawno nie jadłam nic tak pysznego.

Składniki na 4 porcje:

opakowanie makaronu tagliatelle

paczka umytych pomidorków koktajlowych

garść migdałów (najlepiej krojone)

3 łyżki oliwy extra vergine

3 ząbki czosnku

garść listków bazylii (ok. pół szklanki)

sól i pieprz do smaku

kilka łyżek tartego parmezanu

Makaron gotujemy al dente. W międzyczasie dokładnie miksujemy pomidorki, czosnek, oliwę z oliwek, bazylię oraz migdały, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Makaron odcedzamy, na patelnię wykładamy go razem z pesto i chwilę podgrzewamy, mieszając. Wykładamy na talerz i posypujemy dużą ilością startego parmezanu.

Ja nie odmówiłam sobie przy tym lampki czerwonego wina.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 6

  1. bas
    Maj 26
    Odpowiedz

    wygląda smakowicie. ps. dziewczyny zdjęcia są super!

  2. Makaron jest dobry na każdy dzień tygodnia 🙂 Ten wygląda na pyszny.

  3. Jak ja kochaam takie makarony!!! Aromatyczne, nie pływające w tłustym sosie, tylko te które zamykają na talerzu całą gamę przepysznych smaków. Muszę wypróbować 😀

Pozostaw odpowiedź Maggie Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.