Szynka pieczona

Święta, święta i już prawie po świętach.. 😉 U nas rodzinnie, choć goście właśnie zebrali się w drogę do domu. Większość wielkanocnego menu wyszło super, a u was jak?

To jedno z tych dań, które kojarzy mi się z domową, polską kuchnią. Pieczona szynka jest idealna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jest pyszna, doprawiona klasycznymi polskimi przyprawami, jak chociażby majerankiem, kminkiem.

Na  święta pojawiła się u nas w wersji na zimno jako domowa wędlina.? Szynkę piekę  w rękawie, a wcześniej nacieram marynatą.

 

Składniki

ok. 1,5 kg szynki wieprzowej

1 łyżeczka kminku,

1 łyżeczka majeranku,

sól zmiękczająca

1 łyżeczka pieprzu 

6 ząbków czosnku

1 łyżeczka soli morskiej

2-3 listki laurowe

1/4 szklanka oleju,

1 cebula,

sok z 1 cytryny

W moździerzu  rozcieram przyprawy takie jak wyciśnięty czosnek ( 4 ząbki), olej, cytryna, majeranek.  .

Szynkę nacieram solą zmiękczająca, solą zwykłą, pieprzem, wkładam do dużego pojemnika i smaruję marynatą, posypuję majerankiem, kminkiem . Tak przygotowaną szynkę przechowuję w lodówce całą noc.

Następnego dnia dobrze związuję sznurkiem  Na wierzch kładę listki laurowe.

Wsuwam do rękawa, wlewam pozostała część marynaty oraz cebulę i pozostałe 2 ząbki czosnku. Wkładam w naczyniu do nagrzanego do 180 C piekarnika.

Piekę ok. 2 godzin (w zależności od wielkości szynki). 

Na święta już pewnie jej nie zrobicie, ale polecam na każdą inną okazję 😉


Print Friendly, PDF & Email

komentarze 4

  1. Piękna szyneczka! Dawno nie piekłam mięsa w rękawie, a to taki prosty, niezawodny sposób. 😉 Pozdrawiam świątecznie! 🙂

  2. 23 stycznia
    Odpowiedz

    Przepysznie wyglada,właśnie kupiłam ładny kawałek szynki w Lidlu więc wypróbuję przepis na pieczone mięsko.

  3. kuchnia_breni
    23 stycznia
    Odpowiedz

    W takim razie życzę smacznego 😉

  4. Ala
    30 marca
    Odpowiedz

    A ja zrobiłam wg Twojego przepisu już nie raz:) Na święta i na wizytę gości. Pycha, polecam! Nie dodaję tylko cebuli, ale i tak jest pyszne. Dziękuję za przepis:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.