Szynka pieczona w sosie z prawdziwków z kluseczkami dyniowymi i czerwoną kapustą

Doskonałe danie na uroczysty niedzielny obiad. Szynka pieczona z dodatkiem prawdziwków do tego kluseczki dyniowe i czerwona kapusta na ciepło. Czyż to nie brzmi smakowicie?

Jeśli myślicie, że wymaga to dużo czasu na przygotowanie to już wyjaśniam.

Szynka jest nowością od marki Krakus – wolno gotowana tzw. metodą sous vide, co oznacza dosłownie „ w próżni”. Polega ona na długotrwałym gotowaniu mięsa w próżni, w odpowiedniej temperaturze. Dzięki szczelnemu zamknięciu mięsa w folii na czas obróbki termicznej, cały smak potrawy pozostaje w jej wnętrzu. Mięso jest wtedy delikatne i soczyste. Mamy więc z głowy marynowanie i długie pieczenie mięsa. Wystarczy tylko 30 minut pieczenia w temperaturze 230 stopni i jest gotowe.

Muszę powiedzieć, że to bardzo przyśpiesza przygotowanie obiadu a mięso jest przyprawione, wyśmienite. Ja dodałam do pieczenia prawdziwki (mrożone), cebulę oraz rozmaryn co dodało szynce wyjątkowego smaku i aromatu.

Dynię proponuję upiec wcześniej, zblendować i przechowywać w lodówce.

Kapustę   przygotowywałam w trakcie jak mięso się piekło. Tuż przed wyjęciem mięsa zrobiłam kluseczki.

Obiad w takim wydaniu był przepyszny i nie wymagał zbyt wiele czasu na przygotowanie.

Mięso w takim wydaniu marki Krakus już poleciłam moim koleżankom, którym spodobało się takie szybkie i mało skomplikowane przygotowywanie. Wam też polecam bo skraca to czas przygotowania a smakuje wybornie i dodatkowo – co ważne – nie zawiera w składzie żadnych konserwantów.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki dla 5-6 osób:

2 sztuki szynki wolno gotowanej – Krakus

150 g prawdziwków – ja miałam mrożone ale mogą być suszone,

Cebula,

Łyżka mąki ziemniaczanej,

Gałązka rozmarynu,

Kluseczki dyniowe

500 g dyni,,

2 jajka,

10 dag mąki pszennej,

Sól

Kapusta czerwona na ciepło

1 mała główka czerwonej kapusty,

2 łyżki masła,

1 mała czerwona cebula,

½ szklanki suszonej żurawiny,

Łyżka miodu,

1 duże dość kwaśne jabłko,

3-4 łyżki octu jabłkowego

Około szklanki wody

Wykonanie:

Dynię myjemy i układamy skórką do dołu. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 40 minut, aż będzie miękka (sprawdzamy widelcem miękkość). Z upieczonej dyni wydrążamy miąższ łyżką i blendujemy na gładkie puree. Chłodzimy.

Przygotowujemy kapustę.

Czerwoną kapustę czyścimy z wierzchnich, zniszczonych liści. Następnie szatkujemy.

W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy pokroją w kostkę cebulę, starte na grubych oczkach jabłko, żurawinę i podsmażamy. Dodajemy poszatkowaną kapustę, podlewamy wodą i gotujemy do miękkości – mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodajemy ocet jabłkowy, miód, doprawiamy solą, pieprzem i zagotowujemy.

Mięso przekładamy do garnka, razem z sosem. Grzyby kroimy w paski i przekładamy do mięsa. Dodajemy cebulę pokrojoną w talarki, rozmaryn, przykrywamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230 stopni 20 minut. Następnie zdejmujemy przykrywkę, mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w 1/3 szklanki wody, wlewamy do sosu grzybowego, mieszamy i pieczemy jeszcze bez przykrywki około 10-15 minut. Możemy doprawić solą i pieprzem.

Do miski dajemy dobrze schłodzone puree, dodajemy mąkę, jajka, sól i mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję dość rzadką – tak żeby można było nabrać je na łyżkę na lane kluseczki – można dodać 2-3 łyżki wody jeśli jest zbyt zbite.

W garnku gotujemy wodę z solą i jak zacznie wrzeć, wkładamy kluseczki. Ja robiłam to tak, że nakładałam na łyżeczkę zamoczoną w wodzie małą porcję ciasta, następnie drugą łyżeczką, również zamoczoną w wodzie formowałam kluseczki . Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy aż wypłyną na powierzchnię około 1 minuty, wyjmujemy łyżką cedzakową / małym durszlakiem, układamy na półmisku.

Podajemy kawałki szynki z sosem z prawdziwków, kluseczki i czerwoną kapustę.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 5

  1. 25 listopada
    Odpowiedz

    Świetny pomysł, na pewno wkrótce przetestuję bo wygląda bardzo smakowicie 🙂

  2. 25 listopada
    Odpowiedz

    Przepysznie się prezentuje, ale mnie ochota naszła 😉

  3. Brenia
    25 listopada
    Odpowiedz

    🙂 to trzeba zrobić bo szynka i reszta są pyszne ! Pozdrawiam !

  4. Brenia
    26 listopada
    Odpowiedz

    🙂 dziękuję Aniu ! Nie tylko wygląda ale też pysznie smakuje 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.