Szparagi zapiekane z serem gorgonzola, cukinią i świeżymi listkami bazylii

Jak tu nie kochać wiosny. Nie dość, że mamy w końcu dłuższe dni i można spędzać czas po pracy np. na rowerze lub biegać to pojawiają się już dobre warzywa. Szparagi to jeden ze zwiastunów nadchodzącego sezonu na pyszne warzywa.

Ja mam to szczęście, że mieszkam w pobliżu Gospodarstwa Majlertów, gdzie uprawiane są zdrowe warzywa i owoce. Szparagi są tu dość szybko i co prawda sezon na nie nie jest zbyt długi, ale korzystam z niego w pełni. Kupuję w weekend taki zapas szparagów, że mam w tygodniu na śniadanie, na ciepłą kolację, do pracy. Moje ulubione to zielone.

Na blogu jest już trochę przepisów na szparagi więc zapraszam, korzystajcie.

Dzisiaj następna propozycja na danie ze szparagami. Zawijane z gorgonzolą w plasterki cukinii i zapieczone z dodatkiem bazylii i czosnku i sera mozarella. Szybko, prosto ale bardzo smacznie.

DSC_1318

Składniki

Szparagi zielone – 1 wiązka,

Cukinia mała

150 g sera gorgonzola,

100g sera mozarella,

3 ząbki czosnku,

Parę gałązek świeżych liści bazylii,

1 łyżka oliwy,

Sól, Świeżo zmielony pieprz,

Wykonanie

Szparagi cienko obieramy na całej długości (pomijając główki) i odcinamy zdrewniałe końcówki.

Cukinię kroimy na cienkie plasterki. Następnie grillujemy na patelni grillowej z dwóch stron.

Formę żaroodporną smarujemy odrobiną masła. Ser gorgonzola kroimy w paski – 4/2 cm

Następnie zwijamy szparagi z gorgonzolą w każdy plasterek cukinii. Tak postępujemy z każdym kawałkiem cukinii i szparagów. Wszystkie roladki układamy w płaskim naczyniu żaroodpornym, dodajemy pokrojone w plasterki ząbki czosnku, pokrojone liście bazylii, polewamy oliwą, posypujemy małą porcją sera mozarella. Dajemy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 20 minut (ser powinien być zarumieniony).

 DSC_1320 DSC_1317

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 4

  1. Zofia
    26 kwietnia
    Odpowiedz

    Wiosna cudowny czas !!! Wszelka zielenina cudownie smakuje.Szparagi będą u mnie dzisiaj na kolację, rodzina już się cieszy.

  2. Brenia
    26 kwietnia
    Odpowiedz

    🙂 to życzę smacznego 🙂 Pozdrawiam !

  3. 27 kwietnia
    Odpowiedz

    nie jestem fanem szparagów, tak samo jak rabarbaru, ale jak się na nie zaszdze to wycchodza mi cuda na drucie. Ty masz tak samo 😀
    Pozdrawiam serdecznie
    Kaisa

  4. Brenia
    27 kwietnia
    Odpowiedz

    🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.