Szaszłyki z piersi kurczaka

Jeśli chcecie przygotować szybkie i smaczne danie na ciepłą kolację lub obiad polecam szaszłyki. Uważam je za jedne z najprostszych i najszybszych dań do wykonania. Zbliża się powoli sezon grillowania więc szaszłyki będą najlepszą propozycją na takie okazje. Mięso z kurczaka jest delikatne i dietetyczne więc szybko się zapieka zarówno w piekarniku jak też na grillu.

Przy okazji muszę powiedzieć, że bardzo mnie cieszy, że zagląda Was tu coraz więcej 🙂

Składniki (dla 5 osób):

1 duża pierś z kurczaka         

1 papryka czerwona

30 dag boczku pokrojonego w plastry

1 cebula,

4 pieczarki

3 ząbki czosnku

oliwa z oliwek,

sok z jednej cytryny

przyprawy : pieprz czarny, sól, papryka w proszku, majeranek, tymianek

?

Przygotowanie:

Przygotować marynatę: olej, zmiażdżony czosnek, sól, pieprz, paprykę mieloną, zioła  i sok z cytryny wymieszać w miseczce.
Pierś kurczaka umyć i osuszyć, pokroić w kostkę (3-4 cm). zalać marynatą odstawić na minimum 1 godz..
Przygotowujemy w między czasie pozostałe składniki do szaszłyka: pieczarki obieramy i kroimy na ćwiartki, paprykę kroimy w kostkę, cebulę kroimy w ćwiartki. Całość pokrojonych składników wrzucamy do miski i  posypujemy solą  oraz pieprzem.

Przygotowujemy szaszłyki nabijając naprzemiennie  mięso, boczek i warzywa na patyczki.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni . Piec około 20 minut, podlewając od czasu do czasu szaszłyki sosem z pieczenia, pod koniec na 5 minut włączyć termoobieg lub funkcję grila.

Można podawać z różnymi dodatkami, u mnie akurat były pieczone ziemniaki, które uwielbiamy, ale równie dobrze smakują z ryżem i sałatką ze świeżych ogórków.

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 10

  1. Marzec 29
    Odpowiedz

    Identyczne szaszłyki robiłam w sobotę u moich rodziców na grillu, pychotka wszyscy się nimi zajadali 🙂

  2. tadzik1997
    Lipiec 9
    Odpowiedz

    mam 15 lat zrobilem je wczoraj pyszne

  3. Gość
    Kwiecień 13
    Odpowiedz

    ja dzisiaj zamierzam rozpocząć sezon grillowy tymi o to szaszłykami:)

  4. Basia
    Czerwiec 8
    Odpowiedz

    Witam. Ja dzisiaj robię te szaszłyczki dla wnuków i dla dorosłych. Napewno będą pychotka.
    Dziękuje i pozdrawiam

  5. DatBoi
    Maj 26
    Odpowiedz

    Dobry przepis, nie rozumiem jednak o co chodzi z jednym punktem. ,,podlewając od czasu do czasu szaszłyki sosem z pieczenia” chodzi o marynatę? w liście składników nie ma ani słowa o sosie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.