Szarlotka na dyniowym cieście

Ciąg dalszy różnych wariacji na temat dyni. Tym razem zapraszam na lubianą chyba przez wszystkich szarlotkę,  ale na dyniowym cieście. Muszę Wam powiedzieć, że bardzo spodobały się nam potrawy z dodatkiem dyni. Raz, że są w cudnym kolorze, po drugie są pyszne a poza tym zdrowe. Zachęcam do przygotowywania różnych dań z dodatkiem dyni bo jak widzicie dobra jest zarówno z wersji wytrawnej jak też na słodko.

Szarlotka na dyniowym cieście

Szarlotka na dyniowym cieście

Składniki na okrągłą blachę:

¾ szklanki pure dyniowego,

4 szklanki mąki pszennej,

½ margaryny,

½ szklanki cukru,

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,

2 żółtka i 1 całe jajko,

1 kg jabłek,

Cukier waniliowy,

Garść żurawiny

Wykonanie

Dynię obieramy, myjemy, kroimy na  mniejsze kawałki i gotujemy. Ugotowaną dynię odcedzamy i  rozdrabniamy w blenderze na pure i zostawiamy do wystudzenia

Jabłka myjemy, obieramy , kroimy  na małe kawałki. Następnie podsmażamy w garnku z 2 łyżkami wody,  cukrem waniliowym i z łyżką zwykłego cukru 30 minut ( nie doprowadzamy do całkowitego rozdrobnienia jabłek lecz zostawiamy z kawałkami – zależne jest to od tego jakiego rodzaju jabłek używamy ). Oczywiście jeśli jabłka są same w sobie bardzo słodkie to wtedy daję tylko sam cukier waniliowy. Podsmażone jabłka schładzamy.

Na stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy margarynę, pure dyniowe i siekamy. Następnie dodajemy żółtka, jajko, cukier, proszek do pieczenia  i wyrabiamy ciasto.

Ciasto dzielimy na dwie części. Z tym, że jedna część ma być większa na spód blachy a druga mniejsza do zrobienia pasków na jabłkach. Większą  rozwałkowujemy  na kształt blachy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na to wykładamy podsmażone i wystudzone jabłka, posypujemy cynamonem i żurawiną. Drugą część ciasta wałkujemy na prostokąt, z którego kroimy paski – układamy je na placku dowolnie tak jak nam się spodoba. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy około 45 -50 min.

Szarlotka na dyniowym cieście

Szarlotka na dyniowym cieście

Dynia 2013

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 3

  1. 19 października
    Odpowiedz

    Cudna ta szarlotka 🙂 Ogromnie mi się pomysł z dyniowym ciastem podoba 🙂

    • Brenia
      19 października
      Odpowiedz

      Dziękuję 🙂 Dynia jest rewelacyjna jako dodatek do różnych dań. Polecam i zachęcam do próbowania ciekawych połączeń z dynią.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.