Syrop z cebuli, miodu i soku z cytryny

Sezon grypy i przeziębienia w pełni. Moja mama jak byliśmy przeziębieni miała zawsze przygotowany syrop z cebuli. Robiło się go ze świeżej cebuli, z dodatkiem cukru. Nie byliśmy zwolennikami tego syropu. Moje dzieci też miały okazję go pić i też nie przepadały za nim.

Takie syropy mają to do siebie, że są naturalne i ten z cebuli pomagał na kaszel, zarówno krtaniowy jak też oskrzelowy.

Dzisiaj mam propozycję na podobny syrop, z tym, że trochę inaczej przygotowywany. Tu plasterki cebuli gotuje się dość długo aż powstanie wywar z cebuli. Do wystudzonego dodaje się miód i sok z cytryny. Jest dużo łagodniejszy w smaku jak ten ze świeżej, dodatkowo ma miód i sok z cytryny, które dodają syropowi zarówno właściwości zdrowotne jak też i dużo lepszy smak.

Myślę, że taki syrop dzieci będą mogły popijać .

DSC_0652

Składniki

2 duże cebule,

¾  litra wody,

Sok z ½ cytryny,

2-3 łyżki miodu

Wykonanie

Cebulę obieramy, kroimy w plasterki, dajemy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu około 45 minut. Następnie odcedzamy wywar, chwilę studzimy i do wystudzonego dodajemy miód i sok z cytryny.

Popijamy taki syrop dość często.

Przechowujemy w zamkniętym słoiczku.

DSC_0668 DSC_0657

Print Friendly, PDF & Email

Jeden komentarz

  1. Anita
    17 września
    Odpowiedz

    Witam, czy syrop ten przechowujemy w lodówce? Robię pierwszy raz i coś mi mówi, że dzieciom zasmakuje 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.