Świąteczna kapusta z grzybami

 Kapusta z suszonymi grzybami to jedno z dwunastu  dań, które gości na naszym stole wigilijnym. Jest to proste ale zarazem wyjątkowe danie. Wszyscy czekamy na taką kapustę cały rok bo w innym czasie nie smakuje tak szczególnie. Moja mama robi taką kapustę w sposób nie do podrobienia. Warunkiem tak pysznej kapusty jest to, że  musi być kiszona naturalnie a nie octowa. Mama do tej pory kisi dla siebie i dla mnie taką pyszną kapustę.  Wiem, że można  ją  dostać w sklepach ze zdrową żywnością. Zapewniam, że się opłaca bo smak i aromat jest nieporównywalny.

Świąteczna kapusta z grzybami Składniki:

1 kg kiszonej kapusty,

5 dag grzybów suszonych – najlepiej borowików,

1 cebula garść kminku,

3 łyżki oleju lnianego/ oliwy

sól, pieprz,

2-3 liście laurowe

przyprawa maggi

Wykonanie

Grzyby płuczemy,  moczymy wcześniej w ciepłej wodzie ( około 1 godz) a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w cienkie plasterki. Przygotowujemy odpowiednio duży garnek, do którego wlewamy 2-3 łyżki oleju lnianego i smażymy  cebulę aż nabierze złotego koloru. Wrzucamy kapustę kiszoną ( wcześniej wypłukaną) razem z  namoczonymi grzybkami wraz z wodą, w której moczyły się grzyby. Dodajemy liść laurowy oraz kilka ziaren czarnego pieprzu.

Wlewamy tyle wody, aby prawie zakryła kapustę. Całość gotujemy na średnim ogniu przez około 60-90 minut, aż kapusta i grzyby będą miękkie. Mieszamy od czasu do czasu i w razie konieczności dolewamy wodę. W czasie gotowania doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą maggi.

Świąteczna kapusta z grzybami Świąteczna kapusta z grzybami

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 6

  1. 19 grudnia
    Odpowiedz

    ach, najlepsza, tradycyjna kapusta! musi być na wigilijnym stole :]

  2. Basia
    19 grudnia
    Odpowiedz

    Ale się zrobiłam głodna patrząc na tę kapustę 🙂
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

  3. Gość
    20 grudnia
    Odpowiedz

    Oczywiście, że kapusta z grzybami musi być. Sam już pokroiłem i zapakowałem do garnka. Resztą zajęli się bardziej ode mnie obeznani w temacie.

  4. 20 grudnia
    Odpowiedz

    U mnie świąteczną kapustę robi się nie tylko z grzybami, ale dodaje się jeszcze groch, nie mogę się już jej doczekać na wigilii, pozdrawiam 🙂

  5. Kasia
    22 grudnia
    Odpowiedz

    skorzystam z Twojego przepisu 🙂

    • Brenia
      22 grudnia
      Odpowiedz

      Cieszę się 🙂 Pozdrawiam i życzę Wesołych i Smacznych Świąt!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.