Strudel z jabłkami

Strudel z jabłkami jest popularnym ciastem  w Austrii i Niemczech – Apfelstrudel. Jest to idealne ciasto na jesienne wieczory. Najlepiej smakuje na ciepło z sosem waniliowym lub po prostu z cukrem pudrem.

Składniki na duży strudel:

 40 dag  mąki pszennej,

3 żółtka

pół szklanki cukru,

1 cukier waniliowy

20 dag  masła

1/3  szklanki  mleka

łyżeczka proszku do pieczenia,

cukier puder i cynamon do posypania

1 kg jabłek,

trochę cukru do posypania jabłek ( w zależności od tego jak słodkie ciasto lubimy – ja nie dodaję dużo).

Wykonanie

Na stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy  masło i siekamy. Następnie dodajemy  żółtka, cukier, proszek do pieczenia,  mleko i wyrabiamy ciasto.

Jabłka obieramy, myjemy i kroimy na małe kawałki. W misce mieszamy jabłka z cukrem i cynamonem.

Ciasto rozwałkowujemy  w kształcie  prostokąta i układamy na środku drobno pokrojone jabłka. Ciasto zwijamy do środka a następnie smarujemy rozbełtanym  jajkiem po wierzchu. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy około 45 min. Upieczone i wystudzone posypujemy obficie cukrem pudrem. Rewelacja.

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 6

  1. Wspaniały !!!!! Za jakiś czas spróbuję zrobić do niego przymiarkę a póki co zapisuję 🙂

  2. Edif
    14 lutego
    Odpowiedz

    Ciasto jest przepyszne!!! Polecam wszystkim. Zrobiłam je kilka dni temu i właśnie robię kolejne. Jest w piekarniku i pięknie pachnie 🙂

  3. kuchnia_breni
    14 lutego
    Odpowiedz

    Cieszę się bardzo i życzę smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.