Śledzie w ziołach i czosnku

Na stole bożonarodzeniowym nie może u nas zabraknąć śledzi. Jesteśmy ich wielbicielami, no może nie wszyscy ale ja z pewnością. Lubię je w różnych wersjach i w zimie robię dość często. Moja mama mówiła, że najlepiej przygotować śledzie tydzień wcześniej żeby nabrały smaku przypraw, z którymi je robimy. 
Dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo aromatyczne, ziołowe i z dużą ilością czosnku śledzie. Nie bójcie się czosnku bo z dodatkiem ziół dodaje śledziom znakomitego smaku.
Można je zrobić tydzień przed świętami i przechowywać w lodówce. Na święta będą pachnieć i smakować rewelacyjnie.



Składniki

 
1/2 kg płatów śledziowych,1 łyżka suszonego tymianku,

1  łyżka suszonego majeranku,

1 łyżka suszonej bazylii

6  ząbków czosnku,

2-3 liście laurowe,

Parę ziaren ziela angielskiego,

sok z 1 cytryny,

olej rzepakowy

 Wykonanie:

Płaty śledziowe moczymy w mleku około 40 minut. Wyjmujemy i płuczemy.

Ząbki czosnku obieramy i kroimy w kostkę/plasterki.

W misce mieszamy majeranek, tymianek, bazylię, czosnek. Wkładamy śledzie do ziół, mieszamy i przekładamy do słoika. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, zalewamy olejem i sokiem z cytryny. Zakręcamy słoik i przechowujemy w lodówce.

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. JMC
    8 grudnia
    Odpowiedz

    Ja też nie wyobrażam sobie świąt bez śledzi 🙂 co roku staram się przygotowywać je w innej wersji. Śledzi w ziołach i czosnku jeszcze nie przygotowałam, ale chętnie skorzystam z przepisu. Kiedyś próbowałam podobnych, ale nie miałam okazji jeszcze ich przygotować. Przepis na pewno przyda się na tegoroczne święta 🙂

  2. Brenia
    9 grudnia
    Odpowiedz

    🙂 Zachęcam do spróbowania bo są bardzo smaczne !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.