Sernik z lukrem pomarańczowym na spodzie brownie

Niektórzy twierdzą, że sernik to trudny do wykonania deser, ja mam jednak zupełnie inne zdanie. Sekret tkwi w długim czasie pieczenia i cierpliwości – a otrzymamy piękny, równy kremowy sernik. W te święta moja córka wymyśliła sernik na czekoladowym spodzie z nutą pomarańczy w postaci lukru na wierzchu i to był strzał w dziesiątkę.

Polecam, bo sernik z lukrem pomarańczowym sprawdzi się nie tylko na Boże Narodzenie ale także na każdą inną wyjątkową okazję.

Składniki:

Masa serowa:

1 kg twarogu sernikowego

200g mascarpone

3/4 szklanki cukru

1 cukier wanilinowy lub 2 łyżki cukru waniliowego

1 budyń śmietankowy

5 jajek

200ml śmietanki kremowej 30%

Spód brownie:

120 g gorzkiej czekolady

120 g masła

1/3 szklanki  cukru

2  jajka

70 g zmielonych orzechów

2 pełne łyżki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Lukier:

skórka otarta z 1 pomarańczy

sok z 1/2 pomarańczy

3/4 szklanki cukru pudru

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, wkładamy do garnuszka z masłem i podgrzewamy do rozpuszczenia się składników. W misce mieszamy jajka z cukrem, dodajemy przesianą mąkę i zmielone orzechy, następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem i mieszamy wszystko na gładką masę.

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Wylewamy masę brownie do tortownicy, rozkładamy równomiernie na całym spodzie i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 10 min. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy.

Przygotowujemy masę serową. Do misy wkładamy twaróg, mascarpone, budyń w proszku, cukier, cukier wanilinowy i śmietankę i miksujemy krótko na wolnych obrotach do wymieszania się składników. Następnie dodajemy po jednym jaku cały czas miksując masę za pomocą miksera.  Gotową masę wylewamy na spód brownie. Sernik wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 15 min w 175 stopniach, a następnie zmniejszamy temperaturę do 120 i pieczemy jeszcze ok 90 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik do całkowitego ostygnięcia.

Przed podaniem smarujemy sernik lukrem: mieszamy cukier puder z sokiem z pomarańczy i otartą skórką pomarańczową i rozsmarowujemy lukier na wierzchu sernika.

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. Karolina
    13 listopada
    Odpowiedz

    A jakie orzechy sprawdzą się do najlepiej do spodu?

  2. Brenia
    13 listopada
    Odpowiedz

    Mogą być włoskie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.