Schab w rozmarynie i sosie pomarańczowym

 Dotychczas proponowałam wam dania na kolację wigilijną ale na świątecznym stole mamy również dania mięsne. Dzisiaj mam dla was propozycję na świąteczny obiad – schab w rozmarynie i soku pomarańczowym. Połączenie zapachu rozmarynu z  pomarańczą  daje smakowitą i aromatyczną potrawę. A jakie zapachy unoszą się podczas duszenia to musicie sami spróbować.

Schab w rozmarynie i sosie pomarańczowym

Składniki;

1 kg schabu

Sól , pieprz,

2 ząbki czosnku

Parę gałązek rozmarynu,

2 łyżki sosu sojowego

Oliwa

1/2 szklanki soku pomarańczowego

1/3 szklanki białego wina

1/2 pomarańczy

1 łyżka masła

Schab w rozmarynie i sosie pomarańczowym

Wykonanie:

Schab myjemy i osuszamy. W odrębnym naczyniu przygotowujemy zaprawę: wyciśnięty czosnek, pieprz, oliwę, sos sojowy mieszamy na jednolitą masę. Smarujemy zaprawą schab i zostawiamy najlepiej na całą noc w lodówce.

Gałązki rozmarynu myjemy, nakładamy na mięso i obwiązujemy razem. Zostawiamy tak przygotowany schab na godzinę. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso; nie za długo, tak tylko, aby lekko się zarumieniło. Podsmażony przekładamy  do garnka, podlewamy częścią soku  pomarańczowego, częścią wina i dusimy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dusimy jeszcze około 30 minut, podlewając od czasu do czasu sokiem i winem. Po upieczeniu chłodzimy mięso, czyścimy z nici i rozmarynu a następnie kroimy na małe plastry. Na patelnię przelewamy sos z pieczenia mięsa, dodajemy resztkę wina i soku, dusimy do wyparowania alkoholu, następnie doprawiamy solą, pieprzem i kroimy małe kostki pomarańczy, które dokładamy do sosu – dusimy jeszcze 5 minut. Na koniec dodajemy łyżkę masła, które zagęści sos. Następnie odcedzamy przez sito, przelewamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy pokrojony schab i mamy gotowe świąteczne danie na obiad.

 Schab w rozmarynie i sosie pomarańczowym

Schab w rozmarynie i sosie pomarańczowym?

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 7

  1. 12 grudnia
    Odpowiedz

    wygląda naprawdę elegancko.
    wspaniały schab na święta. a ten sos? oszałamiający!

  2. mycatcooks
    12 grudnia
    Odpowiedz

    schabik pierwsza klasa, zazdroszczę zdjęć
    mycatcooks.blogspot.com

  3. Dasza
    13 grudnia
    Odpowiedz

    Breniu , trafiłam zupełnie przypadkiem szukając przepisu na tarte z gruszkami,ale jak zobaczyłam jak lepisz uszka od razu wiedziałam że to Ty 🙂 fantastyczny blog i przepisy , na pewno skorzystam i będę śledzić na bieżąco. Pozdrawiam serdecznie. Dasza

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.