Sałatka z roszponki z pieczoną piersią kaczki

Czy lubicie sałatki z dodatkiem mięsa? Ja czasami przygotowuję zieloną sałatę z polędwicą pieczoną, z szynką, kurczakiem itd.

Dzisiaj  proponuję Wam sałatkę z aromatyczną piersią kaczki, winogronami i olejem z pestek dyni. Jest to smaczne połączenie roszponki, kaczki upieczonej z  przyprawą  korzenną, słodkimi winogronami i najważniejszym składnikiem aromatycznym olejem z pestek dyni. Taka sałatka może być ciekawym urozmaiceniem na świątecznym stole.

Składniki:

opakowanie sałatki roszponki

2 małe piersi  kaczki lub jedna duża

Kiść winogron

2 ząbki czosnku

Przyprawa korzenna

Sól, pieprz,

Olej rzepakowy do smażenia

Olej z pestek dyni,

Ocet balsamico

Wykonanie

Piersi kaczki do sałatki przygotowujemy wcześniej aby były dobrze przestudzone.

Piersi kaczki myjemy, suszymy, doprawiamy solą, pieprzem, wyciśniętym czosnkiem i przyprawą korzenną. Mięso wkładamy  do miski, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na 2 godz. do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Patelnię  rozgrzewamy z odrobiną oleju i smażymy piersi, zaczynając od strony skóry, następnie z drugiej strony i na koniec przekładamy do naczynia żaroodpornego (skórą do spodu), przykrywamy folią i pieczemy około 15 minut. Po upieczeniu  przykrywamy folią i zostawiamy do ostygnięcia. Kaczka przyrządzona w ten sposób jest bardzo delikatna i soczysta.

Sałatkę myjemy, suszymy i rozkładamy na płaskim naczyniu. Winogrona myjemy, i kroimy na mniejsze kawałki. Pierś kaczki kroimy na plasterki. Na sałatkę wykładamy pokrojoną  pierś, winogrona, doprawiamy solą, pieprzem octem balsamico i najważniejszy dodatek to olej z pestek dyni.

Sałatka jest pyszna: roszponka, aromatyczna kaczka, winogrona i olej  z pestek dyni stanowią idealne połączenie.

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 6

  1. http:pastawithapplepie.blogspot.com
    21 marca
    Odpowiedz

    cudowne 🙂 sama czesto dodaje roszpunke do sałatek

  2. 22 marca
    Odpowiedz

    Lubie. Swietnie sie nadaja na lunch do pracy. Twoja salatka wyglada smakowicie i bardzo, bardzo optymistycznie.

  3. souvie
    2 kwietnia
    Odpowiedz

    Oleju z pestek dyni jeszcze nie próbowałam więc nie wiem jak smakuje, ale dobrze że smażysz na oleju rzepakowym – ma wysoką temperaturę dymienia i nie przypala się tak łatwo 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.