Sałatka z bobu z fetą i suszonymi pomidorami

Nie wiem jak Wy ale ja jestem szczęśliwa, że mamy już na straganach tyle pysznych, sezonowych polskich warzyw, owoców. Bób lubimy w każdej postaci, od prostego gotowanego po rewelacyjne sałatki, przystawki itd… Sąsiadka mojej mamy sprzedała mi patent na gotowanie pysznego bobu, otóż dodaję do gotowania ½ łyżeczki masła i parę gałązek koperku no i oczywiście sól; bób jest aromatyczny i naprawdę pyszny. Dzisiaj proponuję sałatkę z bobu z dodatkiem sera feta, suszonych pomidorów, tymianku, czosnku i koniecznie podajcie do tego  aromatyczne grzanki.

Składniki:

500 g młodego bobu,

½ łyżeczki masła.

Parę gałązek koperku,

Małe opakowanie fety,

2 łyżki świeżego tymianku,

Pieprz, sól,

2 ząbki czosnku,

Suszone pomidory

oliwa extra virgin,

grzanki:

parę kromek z bagietki,

2 łyżki oliwy,

Ząbek czosnku,

Łyżeczka ziół prowansalskich,

10 dag sera mozarella

Przygotowanie:

Bób gotujemy w osolonej wodzie, z ½ łyżeczki masła i paroma gałązkami koperku do miękkości. Ugotowany bób wyjmujemy z łupin, kiedy jest jeszcze ciepły, mieszamy go z oliwą, wyciśniętym czosnkiem  i posiekanym tymiankiem. Wykładamy bób do miski, obkładamy pokrojoną w kostkę fetą i suszonymi pomidorami. Podajemy z chrupiącą  grzanką: w miseczce mieszamy oliwę, wyciśnięty czosnek, zioła prowansalskie, mieszamy i smarujemy tym bagietkę, następnie posypujemy startym serem mozarella i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż ser się zrumieni.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.