Szynka parmeńska na rukoli z serem parmezan

Rukola, jak wam pisałam, jest jedną z naszych ulubionych sałatek. Aromat i smak jest tak charakterystyczny, że albo się ja od razu pokocha albo, niestety  odrzuci. My kochamy ją w każdej postaci ( z krewetkami, na pizzy itd.).

Moją ulubioną wersją jest  rukola, szynka parmeńska i parmezan. Muszę dodać, że wszystkie składniki mamy z najlepszych Ľródeł: ser parmezan i oliwa przyjechały prosto z Włoch, rukola z najlepszego polskiego Ľródła ( świeża z gospodarstwa Państwa Majlertów – rewelacja). Poczułam się dzisiaj tak jak bym była we Włoszech – jeszcze to słońce i ciepło, cudnie.

Sałatka: Szynka parmeńska na rukoli z serem parmezan

Składniki:

1 paczka rukoli,

ser parmezan,

5 plasterków szynki prosciutto,

sos: oliwa, sól, pieprz, ocet balsamico 

 Wykonanie:

Sos robimy w ten sposób, że do małego słoiczka wkładamy wszystkie składniki , zamykamy i mieszamy energicznie.

Do miski wkładamy umytą i wysuszoną rukolę. Szynkę nakładamy na rukolę, następnie nakładamy starte plastry, startego sera parmezan i polewamy sosem. Koniecznie spróbujcie.

Smacznego.

Sałatka: Szynka parmeńska na rukoli z serem parmezan

Sałatka: Szynka parmeńska na rukoli z serem parmezan?

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 3

  1. KasiaK
    Maj 13
    Odpowiedz

    Składniki uwielbiam, więc na pewno spróbuję! Wystarczy, że popatrzę na te smaczne zdjęcia i od razu chce się biec do kuchni:)

  2. kuchnia_breni
    Maj 15
    Odpowiedz

    Oj tak, ja się ratowałam nią szybko ostatnio, jak się nasz gość nieco pospieszył z wizytą u nas 🙂 także szybkośc robienia sprawdzona i bardzo zadawalająca 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.