Sałatka śledziowa

Przed nami Sylwester i Karnawał. Sałatki w tym okresie to bardzo pożądane dania. Dzisiaj mam dla Was sałatkę ze śledzia, z dodatkiem jabłka, ogórka kiszonego i czerwonej cebule. Robi się szybko a na imprezie będzie idealnie pasować i smakować. 

Składniki:

3 -4 śledzie a’la matjas  (z bazy wcześniej przygotowanej albo gotowe majtasy w oleju)

1 cebula czerwona,

1 większy  lub 2 mniejsze ogórki kiszone,

1 duże jabłko,

2 łyżki majonezu,

Sok z ½ cytryny,

Parę ziaren granatu,

Świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:

Wymoczone i wysuszone śledzie kroimy w kawałki.

Cebule kroimy w kostkę. Jabłko kroimy w kostkę. Ogórek kroimy w kostkę.

W misce mieszamy majonez z sokiem z cytryny.

Następnie przekładamy śledzie do miski, dodajemy pokrojone jabłka, ogórek, cebulę,  mieszankę z majonezem, świeżo zmielony pieprz  i mieszamy.
Przekładamy do słoika i zostawiamy w lodówce na minimum  ½ dnia aby składniki się „przegryzły” . Na koniec dodajemy trochę ziaren granatu.

Gotowe podajemy z domowym pieczywem.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.