Ryż z pieczonymi warzywami

Sezon na polskie, sezonowe warzywa mamy w pełni. Na straganach półki uginają się od dorodnych cukinii, bakłażanów, papryki itd… Ja jestem wielką miłośniczką dań z warzywami więc dzisiaj proponuję lekkie danie z ryżem i warzywami pieczonymi w piekarniku. Takie warzywa są  rewelacyjnym  dodatkiem zarówno do ryżu jak też do mięsa. Zachęcam  do wykorzystywania teraz naszych, sezonowych warzyw do różnych dań, bo to samo zdrowie.

Składniki:

Ryż brązowy – w woreczku lub na wagę

3 marchewki,

2 pietruszki,

Kawałek selera  lub 1 mały

1 cukinia,

1 papryka,

1 papryczka chilli,

2 ząbki czosnku,

1 cebula,

Tymianek,

Parmezan

Oliwa,

Sól, pieprz

Wykonanie

Warzywa  ( marchew, pietruszkę, seler) myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w podłużne kawałki. Pozostałe warzywa (cukinię, paprykę , papryczkę chilli ) myjemy i kroimy na kawałki. Wszystkie warzywa przekładamy do płaskiego naczynia żaroodpornego, dodajemy całe ząbki czosnku, cebulę, sól, pieprz, tymianek ( ja dałam 1 łyżkę suszonego i parę gałązek świeżego), polewamy oliwą i mieszamy delikatnie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 20-30 minut. W między czasie gotujemy ryż na sypko.

Podajemy ryż z upieczonymi warzywami i pokrojonym w plasterki serem parmezan.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.