Roladki z bakłażana nadziewane kurkami ze szpinakiem

Jesień to cudna pora roku bo wtedy warzywa są w najlepszej postaci – świeże, dorodne i tanie.  Bakłażan to następne warzywo lubiane przez nas i niezwykle wdzięczne w przygotowywaniu różnych potraw. Przygotowuję z niego różne potrawy na ciepło i zimno. Grillowany czy pieczony z różnymi dodatkami jest przepyszny. Dzisiaj proponuję z moim ulubionym połączeniem czyli kurkami ze szpinakiem. Polecam takie roladki bo są smaczne i proste w przygotowaniu. Kiedyś zaserwowałam moim znajomym na kolację, byli zachwyceni bo potrawa wyszła wykwintna i aromatyczna.

 

Składniki dla 4 osób:

1 duży bakłażan,

15 dag kurek,

1 cebula,

2 ząbki czosnku,

20 dag szpinaku,

100 g sera feta

Sól, pieprz, ognista mieszanka przypraw Kamis 

Łyżka oliwy

koperek,

20 dag sera mozarella


Wykonanie:

Bakłażana myjemy, kroimy  w cienkie paski i grillujemy lub opiekamy na patelni. Kurki czyścimy i płuczemy. Cebulę, kroimy w kostkę, czosnek wyciskamy  i dusimy razem z kurkami na oliwie około 5 min. Szpinak myjemy, suszymy i dodajemy na koniec  do podsmażonych  kurek; dusimy wszystko 2 min. Na koniec posypujemy potrawę świeżym, drobno pokrojonym  koperkiem, dodajemy ser feta oraz doprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą Kamis. Naczynie żaroodporne lekko polewamy oliwą.

Na grillowane bakłażany nakładamy farsz z kurek i szpinaku  a następnie zwijamy w roladki.  Układamy roladki w naczyniu, doprawiamy lekko solą i pieprzem a na koniec posypujemy startym serem mozzarella. Piekarnik nagrzewamy na 200 stopni i pieczemy roladki około 1/2 godz.

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 7

  1. Wrzesień 9
    Odpowiedz

    Bardzo wykwintne danie z bakłażanem. Dziękuję za dodanie go do akcji psiankowatej

  2. gosia
    Wrzesień 10
    Odpowiedz

    super danie; wszystko co lubię: bakłażan, kurki i szpinak. mniam …

  3. Wrzesień 11
    Odpowiedz

    Super pomysł na podanie kurek, te roladki prezentują się baaardzo ładnie 🙂

  4. Wrzesień 11
    Odpowiedz

    Super, wygląda bardzo smacznie 🙂 szkoda, ze nie mam kurek 🙁

  5. halina
    Wrzesień 14
    Odpowiedz

    właśnie zrobiłam wstęp, dodałam trochę świeżej mięty i ciut soku z cytryny.Jutro dalszy ciąg będę zapiekała z parmezanem.zobaczymy.Niestety nie mem mozarelli dzisiaj.

  6. halina
    Wrzesień 14
    Odpowiedz

    zapomniałam dodać,że jestem diabetykiem ale raz na jakiś czas można się zapomnieć.A dodatek mięty i soku z cytryny zrobił cudo.

  7. kuchnia_breni
    Wrzesień 15
    Odpowiedz

    Dzięki za nową inspirację, miętę też lubię więc z chęcią wypróbuję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.