Roladki z cukinii faszerowane szparagami i serem kozim

Sezon szparagowy 2017 uważam za otwarty. Na szczęście zrobiło się ciepło i w Gospodarstwie Majlertów są już pyszne, świeże szparagi. Moje ulubione zielone kupuje teraz codziennie bo niestety sezon szparagowy jest krótki.

Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne roladki z grillowanej cukinii, szparagów i sera koziego. Mniam….

Składniki:

1-2 cukinie średniej wielkości,

Pęczek  zielonych szparagów

Sól, pieprz

200g sera koziego twardego,

Pomidor,

Kiełki lub sałata

Oliwa,

Sos jogurtowo-czosnkowy

Wykonanie

Cukinię myjemy, suszymy i kroimy na cienkie, długie  plastry. Patelnię grillową rozgrzewamy i   smażymy plastry cukinii  z każdej strony
( powinny być lekko zarumienione).

Szparagi myjemy, odkrawamy twarde części i kroimy na dwie, trzy części.

Ser kozi jeśli nie kupimy w plasterkach, kroimy w plastry.

Przystępujemy do formowania roladek –  3-4 kawałki szparagów zawijamy w plaster sera a następnie w cukinię i zwijamy w rulon – roladkę.

W płaskim naczyniu żaroodpornym układamy nadziewane cukinie, skrapiamy oliwą  i przykrywamy folią aluminiową.

Piekarnik nagrzewamy do 200  stopni i pieczemy tak przygotowane cukinie 15   minut.

Podajemy na sałatce/kiełkach  z pokrojonym pomidorem i sosem jogurtowo-czosnkowym.

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. Zofia
    18 maja
    Odpowiedz

    Wygląda na to,że dzisiaj w mojej kuchni będzie pysznie!

  2. Brenia
    18 maja
    Odpowiedz

    Smacznego i pozdrawiam !!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.