Risotto z krewetkami i pikantnym sosem

Risotto to nie jest po prostu ryż, tylko niebo w gębie  z pysznymi kolorowymi dodatkami. Dzisiaj proponuję czerwone risotto z krewetkami i pikantnym sosem pomidorowo-paprykowym. Jest to może nie do końca typowe risotto a wersja prosta i szybka bo przygotowałam je z ryżu w woreczku i już ugotowanych krewetek.

Z krewetkami jest tak, że albo się je pokocha  od pierwszego kęsa albo nienawidzi. My jesteśmy ich zdecydowanymi  miłośnikami, zresztą lubimy wszystkie owoce morza. To risotto to nasza ulubiona wersja bo łączy pikantność z ulubionymi krewetkami.

Risotto z krewetkami i pikantnym sosem pomidorowo-paprykowym

Składniki:

ryż risotto – 1 woreczek

1 średnia cebula

1/2 szklanki białego, wytrawnego wina

2-3 ząbki czosnku

opakowanie krewetek( ja miałam tygrysie)

sok wyciśnięty z 1 cytryny

natka  pietruszki,

1/2 opakowania sosu pomidorowego

pieprz świeżo mielony

1 świeża papryczka chili

oliwa z oliwek
<!–[endif]–>

Wykonanie

Ryż gotujemy trochę krócej jak na opakowaniu, następnie po ugotowaniu płuczemy go w zimnej wodzie i odcedzamy.

Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, pokrojony drobno czosnek i pokrojoną papryczkę chilli ; dusimy na małym ogniu krótko ( 2 minuty),  dodajemy krewetki, białe wino, sok z cytryny i dusimy około 3 – 4 minut.  Następnie dodajemy sos pomidorowy, mieszamy  i dusimy  około 2 minut. Na koniec dodajemy ryż i doprawiamy całość solą i pieprzem.

Risotto z krewetkami i pikantnym sosem pomidorowo-paprykowym

Risotto z krewetkami i pikantnym sosem pomidorowo-paprykowym

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 3

  1. Grudzień 18
    Odpowiedz

    Krewetki z czosnkiem i pietruszką smakują wyśmienicie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.