Jakiś czas temu proponowałam Wam fajną i smaczną przekąskę, rodem z Meksyku – Quesadilla z kurczakiem i salsą. Widziałam, że się Wam spodobała a nawet przyszły prośby o wersję bezmięsną. Zrobiłam na życzenie taką wersję i moja rodzina orzekła, że wyszła nawet lepsza od tej z kurczakiem.
Dzisiejsza propozycja to quesadilla z następującymi dodatkami: pieczarki, szpinak, fasola, salsa pomidorowa, ser mozarella. Polecam spróbujcie
Składniki
4 pszenne tortille
20 dag sera mozarella,
1 papryka,
30 dag pieczarek,
1 cebula
10 dag fasoli,
20 dag szpinaku,
2 ząbki czosnku
Wykonanie:
Pieczarki obieramy ze skóry, myjemy i kroimy na paski. Na patelnię wlewamy 1 łyżkę oleju, dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, pieczarki i dusimy na małym ogniu 10-15 minut. Fasolę moczymy wcześniej a następnie gotujemy do miękkości ( około 1 godz.) i odcedzamy. Możemy użyć gotowej fasoli z puszki.
Szpinak dokładnie myjemy, suszymy, wkładamy na patelnię, dusimy z oliwą i czosnkiem (pokrojonym w plasterki) około 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Paprykę myjemy i kroimy w niedużą kostkę.
Na tortillę dajemy starty ser mozarella, na to wykładamy pieczarki, fasolę, szpinak, paprykę pokrojoną w kostkę i posypujemy znowu serem mozarella. Na wierzch kładziemy drugą tortillę. Całość smażymy na patelni grillowej z obu stron, wykładamy na talerz i kroimy na 6 trójkątów. Tak samo postępujemy z drugą porcją tortilli.
Podajemy z salsą pomidorową.
Quesadilla to taki wdzieczny temat do kombinowania 🙂
Bardzo lubię 🙂
Szukaliśmy inspiracji na wegetariańską wersję i znaleźliśmy 🙂 Dzięki! Zabieram się do pracy
🙂 to super, mam nadzieję, ze będzie smakować 🙂