Pyszne kulki mięsne w sosie słodko-kwaśnym

Nie wiem skąd pochodzi ten przepis ale ja go mam od mojej mamy. Kiedyś mama przygotowała to danie moim dzieciom na obiad i od tej pory lubimy je bo jest  smaczne i ma taki charakterystyczny słodko-kwaśny smak. Polecam na obiad lub kolację dla gości.

Składniki:

1/2 kg mięsa mielonego ( wołowo-wieprzowego)

1 jajko,

2 ząbki czosnku,

Sól, pieprz,

Olej do smażenia

Sos:

1 mały słoik papryki marynowanej,

1 mały słoik ogórków marynowanych,

20 dag pieczarek,

1 cebula

2 słoiczki sosu słodko-kwaśnego – ja używam firmy Łowicz

Wykonanie:

Mięso łączymy z jajkiem, wyciśniętym czosnkiem, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy na jednolitą masę. Formujemy z mięsa małe kulki i smażymy na patelni z każdej strony. Usmażone odkładamy do miski. Następnie przygotowujemy sos. Paprykę marynowaną, ogórki konserwowe kroimy w paski. Na dużej patelni wlewamy olej i smażymy cebulę pokrojona w kostkę i pieczarki  pokrojone w ćwiartki. Podsmażamy około 10 minut i dodajemy ogórki, dalej podsmażamy około 5 minut. Następnie dodajemy paprykę marynowaną i sos słodko-kwaśny – można dodać trochę soku pomidorowego ( pół szklanki) Całość mieszamy i dusimy po zagotowaniu około 2 minut. W razie potrzeby doprawiamy solą lub pieprzem. Do tak przygotowanego sosu dodajemy kulki mięsne i zagotowujemy.

Kulki podajemy z ryżem.  Smecznego.

 

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.