Pyszne i aromatyczne pulpety z mięsa wołowo-wieprzowego z dodatkiem suszonych pomidorów w równie aromatycznym sosie pomidorowym. Suszone pomidory nadają mięsu lżejszego smaku i wybornie smakują razem.
Takie smaki i aromaty a szczególnie świeże liście bazylii zawsze mnie nastrajają w letnie klimaty. Pyszne świeże pomidory, dojrzewające w letnim, gorącym słońcu. Do tego bazylia pachnąca takim aromatem i nawet w takie jesienne dni mam lepszy nastrój.
Sprawcie sobie takie danie, które poprawi humor w jesienne, pochmurne dni .
Pulpety:
60 dag mięsa mielonego wieprzowo – wołowego,
5 plastrów suszonych pomidorów,
1 jajko,
Pieprz, sól,
3 łyżki wody
Sos:
1 mała cebula,
2 ząbki czosnku,
karton sosu pomidorowego – 250 ml,
Sól, pieprz,
Liście świeżej bazylii,
½ łyżeczki oregano
Wykonanie
Przygotowujemy pulpeciki.
Mięso mielimy, dajemy do miski, dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory, doprawiamy solą, pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy, następnie dodajemy jajko, wodę i znowu wyrabiamy na jednolitą masę. Ręce smarujemy oliwą i formujemy z mięsa małe pulpety. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pulpety na złoty kolor – gotowe odkładamy do miski i przykrywamy.
Następnie przygotowujemy sos.
Na patelnię dajemy oliwę, posiekaną drobno cebulę i dusimy na małym ogniu razem z drobno pokrojonym czosnkiem. Następnie dodajemy sos pomidorowy, sól, pieprz, pokrojone w paski liście bazylii, oregano – mieszamy dokładnie i dusimy około 15 minut. Jeśli sos zrobi się gęsty dodajemy trochę wody.
W międzyczasie nastawiamy wodę na makaron i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Jak sos się podgotuje to na koniec dajemy podsmażone pulpety i dusimy na małym ogniu 8 minut ( delikatnie mieszamy aby pulpety były całe). Gotowy makaron wykładamy na talerz, dodajemy po 4-5 pulpetów z sosem i posypujemy parmezanem.
No i juz mam pomysl na jutrzejszy obiad. Pozdrawiam.
🙂 to smacznego !! Pozdrawiam 🙂