Pstrąg smażony

Dzisiaj sobota więc na obiad powinien być tradycyjnie makaron i nawet był planowany –  makaron ze szpinakiem i papryczką chili – szpinak od Państwa Majlertów nawet przyjechał.

Pojechaliśmy z mężem na sobotnie zakupy na bazarek do Legionowa, skąd przywiozłam sadzonki pomidorów i papryki do mojego warzywnego ogródka.

Wracając zajechaliśmy jeszcze na zakupy do Biedronki, po parę brakujących rzeczy. Chodząc po sklepie zauważyłam w lodówce świeże pstrągi, małe  i dobrze wyglądające. W tym momencie przypomniały mi się pyszne pstrągi, smażone na patelni, które jedliśmy w górach u Pani Bigosowej na Głodówce- poczułam ten smak od razu. I jak myślicie, oczywiście kupiliśmy pstrągi na dzisiejszy obiad bo cała nasza rodzina wspomina te pstrągi ze smakiem.

Pstrąg smażony

Składniki

4 całe małe pstrągi ,

Sól, pieprz,

czosnek ,

2 cytryny,

Olej do smażenia,

2 łyżki mąki

Pstrąg smażony

Przygotowanie

Pstrągi moczymy w zimnej wodzie – około pół godziny. Następnie odlewamy wodę, suszymy pstrągi i posypujemy solą, pieprzem i czosnkiem.

Na patelni rozgrzewamy olej. Pstrągi obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu około 10 min obracając co jakiś czas na każdej ze stron.

Usmażone skrapiamy obficie cytryną i podajemy z frytkami i sałatką z ogórków.

Było to coś smacznego ; polecam?

Pstrąg smażony

Pstrąg smażony

Pstrąg smażony

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 9

  1. Beata
    Maj 19
    Odpowiedz

    Ja dziś łososia, a tu pstrążek 🙂 Uwielbiam! Po trzykroć uwielbiam! Podobnie jak łososia – w najprostszej postaci. Pysznie wygląda!
    Pozdrawiam,
    Beata

  2. Agunia
    Czerwiec 1
    Odpowiedz

    Dzisiaj właśnie byłam na zakupach w Biedronce i jak zobaczyłam pstrągi w gablocie to dostałam takiej ochoty na ryb, że od razu kupiłam. Mimo to po przyjściu do domu miałam wątpliwości czy będzie ta ryba świeża i dobra. Po przeczytaniu Pani przepisu już nie mam tych wątpliwości i jutro biorę się za pyszny obiad. pozdrawiam:)

  3. kuchnia_breni
    Czerwiec 2
    Odpowiedz

    Agunia – polecam, myślę, że nie będziesz zawiedziona bo były na prawdę pyszne 🙂

  4. Gość
    Sierpień 2
    Odpowiedz

    Pstrąga obowiązkowo smaży się na maśle nie na oleju!!

  5. kuchnia_breni
    Sierpień 2
    Odpowiedz

    Ja do tej pory smażyłam na oleju (najlepiej rzepakowym) i był lekki, smaczny, wszyscy jedzący żyją i mają się dobrze, więc nie widzę przeciwwskazań 😉
    Za to na maśle – tylko i wyłącznie na maśle – smażę krewetki 😉

  6. kucharz amator
    Luty 3
    Odpowiedz

    czosnek w kostce ble……. profanacja w d… mozna sobie wsadzic a nie podawac w przepisach proponuje pstraga tez w kostce

  7. kuchnia_breni
    Luty 3
    Odpowiedz

    Ja w kuchni używam czosnku ogólnie dużo – zarówno świeżego w ząbkach jak i takiego granulowanego – ot, przyprawa która nadaje dobry smak. Ale jak ktoś nie przepada za tego typu przyprawami nie widzę przeciwwskazań by użyć zwykłego czosnku.
    Pozdrawiam.

  8. Marcin
    Wrzesień 3
    Odpowiedz

    Tego szukałem:)

Pozostaw odpowiedź kucharz amator Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.