Pstrąg pod pierzynką z porów

To jedno z takich dań, które lubimy i jemy  z ogromną przyjemnością. Pory są doskonałym dodatkiem do ryb: łososia, pstrąga, sandacza itd. Dzisiaj proponuję  danie z pstrąga atlantyckiego, który wyglądem przypomina łososia.  Kiedyś udało się nam kupić w Auchan całego pstrąga za naprawdę dobrą cenę i będziemy mieć z tego co najmniej 4  obiady  – w tym zupa rybna.

Pstrąg w sosie śmietanowo-porowym jest delikatny, ma to coś i w dodatku wygląda wykwitnie na talerzu.

Składniki:

400g filetów pstrąga

ok. 1,5 łyżeczki pieprzu białego

ok 1 łyżeczki soli

1 kostka czosnkowa (czosnek w proszku)

sok z jednej cytryny

Składniki na farsz:

3  pory – w zależności od wielkości,

Olej do smażenia,

¦mietana – małe opakowanie,

Sól, pieprz,


Wykonanie:

Pory obieramy i myjemy. Następnie wkładamy do naczynia i zalewamy wrzącą wodą, około pół minuty trzymamy we wrzątku  ( będą lepsze w smaku).  Wyjmujemy i kroimy w plasterki. Na patelnię wlewamy trochę oleju i wkładamy pokrojone pory. Dusimy  na średnim ogniu około  10 min. Pod koniec duszenia dodajemy do smaku sól, pieprz,   oraz śmietanę. Dalej mieszamy do zagotowania śmietany.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Pstrąga myjemy, czyścimy z ości, dzielimy na kawałki, posypujemy solą, pieprzem,  1 kostką czosnkową i skrapiamy cytryną. Do naczynia żaroodpornego wkładamy pstrąga i lekko polewamy  oliwą. Całość przykrywamy np. folią aluminiową – lepiej się piecze pod przykryciem, nie wysycha. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 20 minut.

Po 20 minutach wyjmujemy rybę i nakładamy na filety “pierzynkę” z porów. Wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 10-15 minut

Upieczonego  pstrąga ułożyć na talerzu i podawać z czym mamy ochotę. Ja lubię samą rybę.

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. Lipiec 23
    Odpowiedz

    Mam slabosc do porow. Ten sos musi byc pyszny!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.