Przekąska z wątróbki, boczku i suszonych śliwek

Takie roladki z wątróbki,  boczku i suszonych śliwek jadłam w różnych zestawach i połączeniach. Są wyśmienitą przekąską na imprezy czy też na kolację dla rodziny.  Ja przygotowałam do takich roladek sos na bazie octu balsamicznego i czerwonego wina co urozmaiciło moją wersję o dodatkowe smaki.

Przekąska z wątróbki, boczku i suszonych śliwek

 

Składniki (10 sztuk):

około 300 g wątróbki drobiowej

Kilka  śliwek suszonych – około 10 sztuk

10 plastrów boczku wędzonego

4 łyżki oleju

sól i pieprz,

wykałaczki

Sos:

5 łyżek octu balsamicznego,

1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina,

Sól, pieprz,

Łyżeczka miodu

Przekąska z wątróbki, boczku i suszonych śliwek

Wykonanie:

Wątróbkę czyścimy z błon, płuczemy i  moczymy w mleku około ? godz. Na patelnię wlewamy olej,  odcedzamy wątróbkę z mleka i wrzucamy na patelnię. Smażymy krótko – około 5 minut  tak aby nie wysuszyć ( zostawiamy tłuszcz ze smażenia do sosu).  Po usmażeniu wątróbkę wykładamy na ręcznik kuchenny aby odsączyć tłuszcz, przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie wątróbki dzielimy na mniejsze kawałki  i zawijamy w  plastry boczku ( plastry nie mogą być zbyt cienkie bo mogą pękać przy zwijaniu). Tak zwinięte roladki  przebijamy wykałaczką aby się nie rozwijały a na każdą roladę  wbijamy dodatkowo suszoną śliwkę.  Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy  około 1/2 godz. – uważamy, aby roladki się zbyt nie przesuszyły podczas pieczenia.

Przygotowujemy sos. Na patelnię z tłuszczem, na której smażyliśmy wątróbkę wlewamy ocet balsamico, miód, wino i gotujemy na małym ogniu około 10 minut. – doprawiamy solą, pieprzem. Sos musi się zredukować tak aby był tylko lekko zagęszczony.

Upieczone roladki wykładamy na talerz i polewamy sosem.

Przekąska z wątróbki, boczku i suszonych śliwek

Przekąska z wątróbki, boczku i suszonych śliwek

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. Gosia
    Luty 1
    Odpowiedz

    Super pomysł. Zrobię jutro dla moich gości.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.