Powidła śliwkowe, inspiracja książką ” Zapach świeżych malin”

Powidła śliwkowe to moje ulubione przetwory z owoców. Zawsze robiła je moja mama więc sama nie brałam się za taką skomplikowaną  (wtedy tak mi się wydawało) robotę.

Powidła lubię jadać zarówno z twarogiem na śniadanie jak też podaję do deski serów i do grillowanego oscypka.

Kiedy dostałam z wydawnictwa PWN książkę autorstwa Pani Krystyny Wasilkowskiej – Frelichowskiej “Zapach świeżych malin” i poczytałam w jaki sposób dawniej przygotowywano różne przetwory, postanowiłam, że w końcu sama zrobię powidła śliwkowe. Może nie jest to dosłowny przepis z książki ale to, że smaży się je bez cukru około 3 dni jest wspólne. Tytuł tego rozdziału “Babcia Wisienka, susz, powidła i sałatki pani Heleny”,  gdzie był przepis na powidła, w niezwykle ciepły i smakowity sposób wprowadza nas w klimat przetworów z dawnych lat. A oto fragment dotyczący smażenia konfitur ze śliwek:

.” Dużym wydarzeniem kulinarnym, kończącym okres przetworów, było smażenie powideł. Przygotowania do te pracy trwały kilka tygodni: należało wybrać drzewa z odpowiednimi owocami (śliwki węgierki lub innej odmiany) i czekać do pełnej dojrzałości. Po zerwaniu śliweczek i wybraniu odpowiednio zacisznego miejsca w ogrodzie można rozpocząć kopanie zagłębienia z paleniskiem pod kocioł. … Owoc może być z pestką lub drylowany. Podsycając ogień, należy zawartość kotła doprowadzić do zagotowania. Osoba ” dyżurna” przy kotle cały czas używa dużego drewnianego mieszadła i, poruszając nim, zapobiega przypaleniu powideł…  Smażenie trwa czasem jeden, czasem dwa dni. … Do śliwek nie dodaje się cukru.”…..

Muszę przyznać, że  smakowite  opowieści o życiu wielokulturowego miasteczka Nieszawa bardzo mnie wciągnęły i zainspirowały do wykorzystania w swojej kuchni przepisów i przygotowania różnych dań np. z kuchni niemieckiej (np. sałatka ziemniaczana – kartoffelsalat), którą w takiej wersji nie znałam, z kuchni żydowskiej (kurczak pieczony w miodzie), krucho-drożdżowe bezcukrowe ciasteczka pani Janki i inne.

Autorka w niezwykle ciepły, obrazowy i smakowity sposób pokazuje życie gospodyń z Nieszawy, które były różnej narodowości: polskiej, niemieckiej, żydowskiej, z kresów wschodnich. Każda z tych gospodyń przygotowywała swoje dania  co dało paletę  przepisów i dań z  różnych kuchni świata.

Z ogromnym wzruszeniem czytałam rozdział pt. “Kresowy aromat i smak” o rodzinie pochodzącej ze Lwowa , o kuchni z kresów wschodnich. Sama jestem z Przemyśla i dania kresowe są mi szczególnie bliskie.

Polecam tę książkę wszystkim kochającym gotować, pichcić i krzątać się po kuchni.  Oprócz barwnych i ciepłych opowieści o życiu, gotowaniu i zwyczajach mieszkańców Nieszawy, jest mnóstwo przepisów na dania z różnych zakątków Polski, Europy oraz archiwalne zdjęcia, które ilustrują pełną zapachów i smaków opowieść o zwykłych  ludziach kochających gotować.

Powidła śliwkowe:

5 kg śliwek węgierek

2 szklanki wody

Śliwki z dwiema szklankami wody gotujemy w dużym garnku w ciągu 3 dni na małym ogniu – bez dodatku cukru. Słoiczki wyparzyłam przed włożeniem konfitur a następnie pełne z konfiturą zapasteryzowałam.

Jak wspominałam, o dziwo, okazało się, że jest to na prawdę prosta sprawa i jedynie czego potrzeba, to wolny weekend by mieć czas na stanie przy kuchni i mieszanie co jakiś czas gotujących się powideł.

 Gotowe konfitury dołączyły do innych przetworów w spiżarni i czekają na zimę.

 

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. Gosia
    Wrzesień 12
    Odpowiedz

    Ładne zdjęcia; gratuluję; powidła śliwkowe też lubię najbardziej

  2. Zinka22
    Październik 21
    Odpowiedz

    Powidła powinno się smażyć a nie gotować. Gotowany wychodzi dżem. U mnie tak jest, Umiem zrobić przepyszny dżem ale to nie powidła. Ja do dziś nie umiem ich zrobić i dlatego muszę je kupować. Jak ma ochotę na powidła to kupuję te z Herpabolu http://herbapol.com.pl/produkt/powidla-wegierkowe. One najbardziej są zbliżone smakiem do prawdziwych domowych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.