Polędwiczki wieprzowe z sosem truskawkowym

Sezon na truskawki uważam za otwarty. Ja zainaugurowałam go nietypowo bo truskawkami z octem balsamico jako dodatkiem do polędwiczek wieprzowych. Wielokrotnie już próbowałam truskawek w połączeniu z octem balsamico i uważam, że jest to udany duet. Można go stosować do dań słodkich jak też i do dań wytrawnych.

Rodzina była miło zaskoczona takim , owocowym dodatkiem do  mięsa i uznała, że jest wyjątkowo smaczny i udany.

Składniki dla 4 osób;

2 średniej wielkości polędwiczki wieprzowe,

Sól , pieprz,

Oliwa

Sos:

Około 20 – 30 dag truskawek

1 łyżka miodu

3 łyżki octu balsamicznego

sól, pieprz,

½ szklanki  bulionu

 Wykonanie:

Polędwiczkę myjemy, oczyszczamy z błon i  kroimy na małe kotlety. Mięso polędwiczki jest bardzo delikatne więc nie rozbijamy je jak np. schab  lecz w rękach je rozcieramy i  doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.  Tak przygotowane mięso przechowujemy w lodówce około 1 godz.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy polędwiczki z obu stron – trwa to około 2 minut z każdej strony bo polędwiczki to delikatne mięso. Odkładamy usmażone polędwiczki do miski i przykrywamy folią aby mięso odpoczęło.

Sos truskawkowy:

Truskawki myjemy i kroimy na połówki. Na tę samą patelnię po smażeniu mięsa wlewamy bulion i dodajemy truskawki, ocet balsamiczny, miód  – lekko dusimy. Dusimy tak długo, aż sos uzyska dość gęstą konsystencję ( ocet balsamiczny się zredukuje i powstanie sos) – trwało to około 20 minut. Doprawiamy całość solą, pieprzem.

Ja podałam do tego młode, gotowane ziemniaczki  i sałatkę z pomidorów.

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 3

  1. Brenia
    8 czerwca
    Odpowiedz

    Warzywny lub drobiowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.