Polędwiczki wieprzowe w zaprawie musztardowej

Przepis na taką wersję polędwiczek dostałam od mojego kuzyna. Polędwiczki od razu przyjęły się w mojej rodzinie i  wśród moich znajomych. Mięso jest lekkie, soczyste i doskonale smakuje z sałatką grecką. Taki zestaw jest w sam raz dla osób, które chcą stracić trochę kilogramów na wiosnę.

Składniki dla 4 osób;

2 średniej wielkości polędwiczki wieprzowej,

Sól , pieprz,

Czosnek, – 4 ząbki

3 łyżki musztardy Dijon,

1,5 łyżki miodu naturalnego ( płynnego)

oliwa

Wykonanie:

Polędwiczkę kroimy na małe kotlety, które  najlepiej przygotować wcześniej, żeby nabrały smaku w przyprawach ( około 2 godz.). Mięso polędwiczki jest bardzo delikatne więc nie rozbijamy je jak np. schab  lecz w rękach je rozcieramy i solimy. W odrębnym naczyniu przygotowujemy zaprawę z musztardy: musztardę, miód, wyciśnięty czosnek, pieprz, oliwę mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy do tego polędwiczki i łączymy zaprawę z mięsem.  Tak przygotowane mięso przechowujemy w lodówce około 2 godz..

Patelnię grillową ( może być grill elektryczny) rozgrzewamy i smażymy kotlety, bez tłuszczu. Trwa to chwilę czasu bo polędwiczki to delikatne mięso. Polecam na obiad lub kolację.

W połączeniu z lekką wiosenną sałatką uzyskamy smaczny i zdrowy obiad 😉

 ?

 

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 4

  1. Wik
    Marzec 24
    Odpowiedz

    Właśnie konsumuje (razem z sałatką grecką i ziemniakami).

    Przepyszności – super przepis!

  2. kuchnia_breni
    Marzec 26
    Odpowiedz

    Cieszę się i polecam – naprawde wyśmienicie smakują 😉

  3. Lenka
    Kwiecień 25
    Odpowiedz

    Musiałam! Po prosu musiałam napisać komentarz:) Ta marynata/sos jest niebiańska, połowę zjadłam mieszając ją w miseczce. Jeśli ktoś właśnie zastanawia się nad tym przepisem, myśląc co może być nadzwyczajnego w musztardzie, miodzie i czosnku, niech lepiej zabierze się za przygotowanie tego dania, bo nie wie co traci! 🙂 Pozdrawiam serdecznie:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.