Placek z pigwą i orzechami

Dzisiejsza propozycja to był mój eksperyment z pigwą jako dodatkiem do ciasta. Dostałam od mamy dwa duże słoje gotowej, startej pigwy z cukrem, z której miała być zrobiona nalewka. Po wyciśnięciu soku (nalewka będzie) zostały resztki owoców, które były słodkie i wyjątkowo dobre. Szukałam jednocześnie pomysłu na nadzienie do ciasta kruchego na niedzielny deser i postanowiłam wypróbować jakie będzie ciasto z pigwą. Pigwę dodatkowo poddusiłam z paroma  jabłkami i wyszło pyszne ciasto z pigwą. Wszyscy byli miło zaskoczeni efektem bo ciasto było naprawdę dobre.

Składniki na dużą blachę:

 60 dag  mąki pszennej,

3 żółtka,

1 całe jajko

pół szklanki cukru,

4 łyżki mleka,

1 margaryna,

łyżeczka proszku do pieczenia,

cukier puder,

pigwa  – około 7-8 owoców,

3 jabłka,

garść orzechów włoskich,

2 łyżki kakao

Wykonanie

Przygotowujemy nadzienie z pigwy. Ja wykorzystałam jako nadzienie startą i zasypaną cukrem pigwę na sok. Dodatkowo tylko dodałam jabłka, razem to poddusiłam  z ½ szklanki wody około 20 minut i nadzienie było gotowe. Ale oczywiście można zrobić nadzienie z surowej pigwy. Pigwę myjemy, obieramy i ścieramy na tarku na grubych oczkach. Dodajemy 4 łyżki cukru, obrane i starte jabłka, ½ szklanki wody i gotujemy na wolnym ogniu około 40 minut ( mieszając od czasu do czasu). Tak przygotowane nadzienie studzimy.

Na stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy margarynę  i siekamy. Następnie dodajemy  żółtka, jajko, cukier, proszek do pieczenia,   mleko i wyrabiamy ciasto.

Ciasto dzielimy na dwie części, z tym, że jedna część musi być większa, ( na blachę) a druga mniejsza (na  kruszonkę na wierzch). Większą  rozwałkowujemy  na kształt blachy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na to wykładamy nadzienie z pigwy. Do drugiej  części ciasta  dajemy kakao, wyrabiamy chwilkę aby kakao połączyło się z ciastem i  ścieramy na tarku na ciasto z owocami. Na koniec posypujemy rozkruszonymi orzechami i pieczemy w nagrzanym do temp. 180 stopni piekarniku około 45 -50 min.

 

W orzechowym raju 2

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 6

  1. 15 listopada
    Odpowiedz

    Nigdy nie jadłam pigwy… Ciekawa jestem, jak smakuje, szczególnie w taki apetycznym cieście 🙂

    • Brenia
      15 listopada
      Odpowiedz

      Koniecznie trzeba spróbować ciasta z pigwą bo jest pyszne 🙂

  2. Basia
    22 października
    Odpowiedz

    A do czego używamy cukier puder?

  3. Brenia
    23 października
    Odpowiedz

    Cukier puder, 2 łyżki dodajemy do ciasta

  4. D.
    23 października
    Odpowiedz

    Na jakiej dokładnie wielkości blaszkę są te proporcje?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.