Pizza na różne sposoby

Na koniec dnia – światowego dnia pizzy – proponuję przepis na pizzę. Dzisiaj upiekłam  rodzinie i wyszła pyszna . Dostawałam różne przepisy na pizzę ale w końcu sama doszłam do przepisu, który jest dobry i szybki.

Składniki na ciasto:

2  szklanka mąki pszennej,

szczypta soli,

szczypta cukru

5 dkg drożdży

szklanka  cieplej wody,

 2 łyżki oliwy

Wykonanie:

Do jednego naczynia wsypać mąkę,  drożdże, sól , oliwę i ciepłą wody. Wyrabiać ciasto  ręcznie około 5 min. Formę na pizzę/blachę obsypać mąką . Ciasto po wyrobieniu – w tej proporcji wychodzi na dwie pizze okrągłe lub duża blacha do pieczenia – wyłożyć na formę/blachę.  My lubimy cienkie ciasto więc wystarcza nam na co najmniej dwie pizze – zupełnie spore.

Sos:

Karton sosu pomidorowego,

Sól, pieprz, oregano/ może być też przyprawa do pizzy,

Wszystko wymieszać w misce; Musi być dobrze przyprawione

 

Składniki na farsz:

Salami, szynka, inna wędlina według upodobania, może być mięso grillowane itp.;

Cebula, czosnek;

Ser mozzarela/ twardy i miękki, ser dor blu/ inny pleśniowy, ser typu feta;

Papryka, kukurydza;

Inne składniki, w zależności od upodobania – pieczarki, oliwki, tuńczyk,

W zależności od upodobania przygotowujemy składniki na pizze.

Ja najczęściej robię pizze pół na pół tzn. pół pizzy dla mężczyzn i pół lżejszej / serowa – dla kobiet.

Na wyłożone ciasto nakładamy sos pomidorowy zgodnie z przepisem. Następnie nakładamy różne składniki –  męska:

 1)salami, cebula, papryka, ser mozzarela;

2) szynka, boczek, kukurydza, cebula, ser  feta, ser mozzarela;

3) kiełbasa, cebula, pieczarki, ser mozzarela  itp.-

Lub wersja  serowa:

1) ser mozzarela, ser pleśniowy, ser mozzarela miękki.

Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni. Do nagrzanego wkładamy ciasto z farszem i pieczemy do 15 min.

Pizza jest naprawdę dobra. Polecam

 

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 9

  1. kuchnia_breni
    Luty 27
    Odpowiedz

    i dokładnie taka też była 🙂

  2. Artek
    Sierpień 29
    Odpowiedz

    Tak, potwierdzam, przepis banalny a niebo w gębie.

  3. Piotr Janusz
    Wrzesień 27
    Odpowiedz

    Droga Beo.

    Pizza wygląda smakowicie. Mam pytanie co do ciasta. Jakich drożdży używasz zazwyczaj świerzych czy suszonych ? Zazwyczaj używałem świerzych, ale ciasto nie wyrastało i czasami był zakalec. Od pewnego czasu używam suszonych Drożdży Babuni francuskiej firmy Lesaffre i powiem szczerze ciasto wyrasta znakomicie. Teraz jest puszyste i smaczne. Naprawdę wszystkim polecam.

  4. kuchnia_breni
    Październik 10
    Odpowiedz

    używam tylko świeżych drożdży 😉

  5. Gość
    Marzec 21
    Odpowiedz

    Wygląda wyśmienicie. ostatnio zamówiłem taką w pizzerii biesiadowo. Na pewno wypróbuje ten przepis.

  6. Pizza świetna, jeden z lepszych przepisów, jakie widziałem w necie. Miło, że pojawił się akurat w dniu pizzy 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.