Pasta z makreli

To bardzo tradycyjne wykorzystanie najpopularniejszej ryby – makreli wędzonej. My lubimy taką pastę- danie jest proste i szybkie w przygotowaniu.

 Pasta z makreli

Składniki:

25 dag twarogu,

1 średnia makrela wędzona oczyszczona z ości i skóry,

2 średnie korniszony pokrojone w drobną kostkę

średnia cebula pokrojona w drobną kostkę

Sól, pieprz, sok z cytryny,

Łyżeczka musztardy,

2 łyżki majonezu,

3 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu

 Wykonanie:

Twaróg i  makrelę ugniatamy, rozdrabniamy i mieszamy ze sobą, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy musztardę, majonez i jogurt lub śmietanę. Dalej mieszamy wszystkie składniki w półmisku. Dodajemy pokrojone ogórki i cebulę , łączymy  składniki, doprawiamy do smaku. Wszystko urabiamy w jednolitą masę.

Jeśli chcemy zmienić konsystencję możemy dodać majonezu albo jogurtu. Jeśli ktoś lubi można dodać trochę kaparów. Spożywać z ulubionym chlebkiem.

Pasta z makreli

Pasta z makreli

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 5

  1. basinepichcenie
    23 listopada
    Odpowiedz

    Wiesz że w takiej wersji jeszcze nie jadłam. A mam w domu wszystkie składniki, chodzi za mną pasta, jutro będzie rano świeżutki chlebek. I muszę zrobić 🙂

  2. Gość
    23 listopada
    Odpowiedz

    pieknie wygląda zapraszam po odbiór wyróżnienia 😉 dosismakolyki.blogspot.com/

  3. kuchnia_breni
    24 listopada
    Odpowiedz

    Dziękuję, polecam bo to pyszna prosta przekąska 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.