Pasta z łososia z warzywami

Lubicie pasty do chleba? Ja jestem ich wielką miłośniczką. Robię je z różnych składników ale najważniejsze, że są robione z dobrych składników, w domu i wiem co do nich daję. Moje ulubione, to pasty z ryb oraz z warzyw.

Dzisiaj mam pastę ze świeżego łososia z warzywami. Jest pyszna, lekko pikantna – idealna do domowego, żytniego chleba na zakwasie. Wszystkie składniki dusiłam na patelni a następnie zblendowałam. Taką pastę możecie zrobić z reszek łososia, który czasami zostaje po obiedzie lub tak jak ja kupiłam mały kawałek w Lidlu ( mają tam takie fajne, małe kawałki). Dodatkiem do kanapki z taka pastą mogą być kapary lub szczypior.

Dzisiaj mam taką kanapkę w pracy. 🙂

Wiem, że w sklepach jest dużo różnych past do chleba ale zachęcam Was do robienia samodzielnie w domu. Nie wymaga to specjalnych umiejętności i nie jest trudne do przygotowania. Możecie je sobie komponować z różnymi, ulubionymi składnikami.

DSC_0562

Składniki:

Kawałek świeżego filetu z łososia – około 300g

½ dużej papryki lub jedna mała,

Mała cukinia,

1 mała papryczka chilli,

1 mała cebulka szalotka,

3 ząbki czosnku,

Sok z 1 limonki,

2 łyżki majonezu ,

Sól, pieprz,

Kapary, szczypior

Oliwa

Wykonanie

Łososia myjemy, suszymy i kroimy na mniejsze, około 3 kawałki. Paprykę myjemy, czyścimy z pestek i kroimy na paski. Podobnie robimy z cukinią, myjemy i kroimy w paski. Chilli również myjemy, czyścimy z pestek i kroimy w paski.

Na większej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę pokrojoną w talarki, pokrojony w paski czosnek, warzywa i kawałki łososia, dusimy na małym ogniu razem, pod przykryciem około 10 – 15 minut. Od czasu do czasu mieszamy warzywa i odwracamy łososia na drugą stronę – doprawiamy solą i pieprzem. Pilnujemy aby warzywa i łosoś nie przepaliły się. Po tym czasie zdejmujemy patelnię z ognia i studzimy. Wystudzone warzywa z łososiem przekładamy do blendera, dodajemy majonez i sok z limonki i blendujemy wszystko. Jeśli potrzeba doprawiamy jeszcze solą lub pieprzem.

 DSC_0565 DSC_0558

 

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 3

  1. Zofia
    17 lutego
    Odpowiedz

    Uwielbiam takie pasty do chleba i często sama robię . Wykorzystam w najbliższym czasie.

  2. Brenia
    20 lutego
    Odpowiedz

    Zachęcam do zrobienia, jest pyszna 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.