Pasta jajeczna

Jest to popularne smarowidło, które za każdym razem może być łączone z czymś innym tworząc nowy smak. W moim przypadku ciekawostka polega na użyciu przyprawy w płynie maggi. Ważne jest też to, aby jajka były dobre czyli od wiejskiej kury. Ja kupuję jajka na bazarze od sprawdzonego dostawcy, który ma kury w wolnym wybiegu,  więc  smak potraw z jajkami jest prawdziwie jajeczny.

Do tak przygotowanej pasty dodałam drobno pokrojony szczypior czosnkowy i kanapka była wyborna. Spróbujcie !

Pasta jajeczna

Do przepisu „bazowego” potrzebujemy:

6 jajek ugotowane na twardo

jogurt naturalny i majonez,

łyżeczkę przyprawy w płynie maggi

pieprz

Wykonanie

Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Zimne jajka ścieramy na grubej tarce,  dodajemy stopniowo 2 łyżki majonezu i 2 łyżki jogurtu i mieszamy aby uzyskać odpowiadającą nam konsystencję dobrą do smarowania. Doprawiamy 1 łyżeczką przyprawy maggi, co  powoduje, że można zrezygnować z soli – a jednocześnie smak jest bardziej wyrazisty oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Można zajadać się pastą  w wersji bazowej, a można pozwolić sobie na różne jajkowe wariacje . Wdzięcznym dodatkiem jest ser żółty – ścieramy ok 15 dag sera i mieszamy z pastą . Zawsze fajnym dodatkiem będzie coś zielonego:  koperek/pietruszka/bazylia/szczypiorek (dodajcie co lubicie najbardziej) .

Dla poszukujących nowych smaków proponuję wypróbować jako dodatku do wymieszania : chrzanu albo  suszonych  pomidorów.

pasta jajeczna

Pasta jajeczna

blog kulinarny

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.