Papryka faszerowana z ryżem

Ciepłe dni weekendu majowego sprzyjają przygotowywaniu  nie tylko dań grillowanych ale również lekkich dań z warzywami.

 

Papryka jest niezwykle wdzięcznym warzywem bo jemy ją zarówno surową w sałatkach jak też pieczoną jako bazę do różnych dań.

Paprykę można też faszerować, z mięsem, warzywami i czym tam chcemy – zawsze jest smaczna.

Wciąż zostało mi kilka produktów do przetestowania od firmy Sonko, jak pamiętacie dostałam sporą paczkę od nich. Dziś proponuję paprykę faszerowaną ryżem naturalnym z warzywami.

Ryż brązowy naturalny jest niezwykle zdrowy -zawiera takie składniki mineralne jak fosfor i magnez. Dodatkowo jak informuje firma Sonko jest produktem bezglutenowym.

W połączeniu z dużą ilością warzyw, uzyskujemy zdrowe, dietetyczne, wegetariańskie danie.

Składniki dla 2 osób: 

2 papryki – ilość w zależności dla ilu osób  – 1 papryka dla 1 osoby,

woreczek ryżu naturalnego Sonko,

1 marchewka, kawałek selera,

1 mała cebula, 2 ząbki czosnku

1/2 brokuła,

świeży koperek,

Sól, pieprz, oregano,

Sos pomidorowy,

Ser mozarella

Przygotowanie

Paprykę myjemy, przekrajamy ją w górnej części i czyścimy środek z pestek .  Paprykę w środku delikatnie solimy i pieprzymy.

Ryż gotujemy trochę krócej jak w przepisie, po ugotowaniu  zlewamy zimną wodą i odcedzamy. Brokuł gotujemy około 3 min i odcedzamy. Na patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, wyciśnięty czosnek, starte warzywa i na koniec dodajemy ryż, koperek  i ugotowany brokuł. Całość delikatnie mieszamy . W naczyniu do pieczenia układamy wyczyszczone papryki, następnie nadziewamy je farszem ryżowo-warzywnym. W odrębnym naczyniu przygotowujemy sos pomidorowy, dodając do gotowego sosu sól, pieprz, oregano –  całość mieszamy i dodajemy do naczynia z paprykami.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 1/2 godz.  – po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, posypujemy serem i zapiekamy jeszcze około 10 – 15 min.

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 7

  1. Od dawna chodzą za mną takie faszerowane papryki 😉 koniecznie muszę nadrobić!!

  2. Dawno temu nie tknęłabym, ale od jakiegoś czasu sama robię, taka papryka jest pyszna. A Sonko jest moja ulubiona firmą 🙂

  3. choć za papryką nie przepadam, to taką – z pięknym warzywnym farszem – chętnie bym spróbowała 🙂

  4. Urologia
    Grudzień 19
    Odpowiedz

    Dziękuję za przepis. Za godzinę sprawdzę efekty…

  5. Krystyna Demska
    Czerwiec 21
    Odpowiedz

    Super już nie potrafię wymyślać a co rusz jakieś przyjątka na kolację. Może coś z karkówki wymyślnego macie? Z pozdrowieniami

  6. Agata
    Czerwiec 11
    Odpowiedz

    Zdjęcia się nie ładują

Pozostaw odpowiedź Krystyna Demska Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.