Papryka faszerowana z ryżem

Ciepłe dni weekendu majowego sprzyjają przygotowywaniu  nie tylko dań grillowanych ale również lekkich dań z warzywami.

 

Papryka jest niezwykle wdzięcznym warzywem bo jemy ją zarówno surową w sałatkach jak też pieczoną jako bazę do różnych dań.

Paprykę można też faszerować, z mięsem, warzywami i czym tam chcemy – zawsze jest smaczna.

Wciąż zostało mi kilka produktów do przetestowania od firmy Sonko, jak pamiętacie dostałam sporą paczkę od nich. Dziś proponuję paprykę faszerowaną ryżem naturalnym z warzywami.

Ryż brązowy naturalny jest niezwykle zdrowy -zawiera takie składniki mineralne jak fosfor i magnez. Dodatkowo jak informuje firma Sonko jest produktem bezglutenowym.

W połączeniu z dużą ilością warzyw, uzyskujemy zdrowe, dietetyczne, wegetariańskie danie.

Składniki dla 2 osób: 

2 papryki – ilość w zależności dla ilu osób  – 1 papryka dla 1 osoby,

woreczek ryżu naturalnego Sonko,

1 marchewka, kawałek selera,

1 mała cebula, 2 ząbki czosnku

1/2 brokuła,

świeży koperek,

Sól, pieprz, oregano,

Sos pomidorowy,

Ser mozarella

Przygotowanie

Paprykę myjemy, przekrajamy ją w górnej części i czyścimy środek z pestek .  Paprykę w środku delikatnie solimy i pieprzymy.

Ryż gotujemy trochę krócej jak w przepisie, po ugotowaniu  zlewamy zimną wodą i odcedzamy. Brokuł gotujemy około 3 min i odcedzamy. Na patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, wyciśnięty czosnek, starte warzywa i na koniec dodajemy ryż, koperek  i ugotowany brokuł. Całość delikatnie mieszamy . W naczyniu do pieczenia układamy wyczyszczone papryki, następnie nadziewamy je farszem ryżowo-warzywnym. W odrębnym naczyniu przygotowujemy sos pomidorowy, dodając do gotowego sosu sól, pieprz, oregano –  całość mieszamy i dodajemy do naczynia z paprykami.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 1/2 godz.  – po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, posypujemy serem i zapiekamy jeszcze około 10 – 15 min.

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 7

  1. Od dawna chodzą za mną takie faszerowane papryki 😉 koniecznie muszę nadrobić!!

  2. Dawno temu nie tknęłabym, ale od jakiegoś czasu sama robię, taka papryka jest pyszna. A Sonko jest moja ulubiona firmą 🙂

  3. choć za papryką nie przepadam, to taką – z pięknym warzywnym farszem – chętnie bym spróbowała 🙂

  4. Urologia
    Grudzień 19
    Odpowiedz

    Dziękuję za przepis. Za godzinę sprawdzę efekty…

  5. Krystyna Demska
    Czerwiec 21
    Odpowiedz

    Super już nie potrafię wymyślać a co rusz jakieś przyjątka na kolację. Może coś z karkówki wymyślnego macie? Z pozdrowieniami

  6. Agata
    Czerwiec 11
    Odpowiedz

    Zdjęcia się nie ładują

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.