Ciepłe dni weekendu majowego sprzyjają przygotowywaniu nie tylko dań grillowanych ale również lekkich dań z warzywami.
Papryka jest niezwykle wdzięcznym warzywem bo jemy ją zarówno surową w sałatkach jak też pieczoną jako bazę do różnych dań.
Paprykę można też faszerować, z mięsem, warzywami i czym tam chcemy – zawsze jest smaczna.
Wciąż zostało mi kilka produktów do przetestowania od firmy Sonko, jak pamiętacie dostałam sporą paczkę od nich. Dziś proponuję paprykę faszerowaną ryżem naturalnym z warzywami.
Ryż brązowy naturalny jest niezwykle zdrowy -zawiera takie składniki mineralne jak fosfor i magnez. Dodatkowo jak informuje firma Sonko jest produktem bezglutenowym.
W połączeniu z dużą ilością warzyw, uzyskujemy zdrowe, dietetyczne, wegetariańskie danie.
Składniki dla 2 osób:
2 papryki – ilość w zależności dla ilu osób – 1 papryka dla 1 osoby,
woreczek ryżu naturalnego Sonko,
1 marchewka, kawałek selera,
1 mała cebula, 2 ząbki czosnku
1/2 brokuła,
świeży koperek,
Sól, pieprz, oregano,
Sos pomidorowy,
Ser mozarella
Przygotowanie
Paprykę myjemy, przekrajamy ją w górnej części i czyścimy środek z pestek . Paprykę w środku delikatnie solimy i pieprzymy.
Ryż gotujemy trochę krócej jak w przepisie, po ugotowaniu zlewamy zimną wodą i odcedzamy. Brokuł gotujemy około 3 min i odcedzamy. Na patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, wyciśnięty czosnek, starte warzywa i na koniec dodajemy ryż, koperek i ugotowany brokuł. Całość delikatnie mieszamy . W naczyniu do pieczenia układamy wyczyszczone papryki, następnie nadziewamy je farszem ryżowo-warzywnym. W odrębnym naczyniu przygotowujemy sos pomidorowy, dodając do gotowego sosu sól, pieprz, oregano – całość mieszamy i dodajemy do naczynia z paprykami.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 1/2 godz. – po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, posypujemy serem i zapiekamy jeszcze około 10 – 15 min.
Od dawna chodzą za mną takie faszerowane papryki 😉 koniecznie muszę nadrobić!!
Dawno temu nie tknęłabym, ale od jakiegoś czasu sama robię, taka papryka jest pyszna. A Sonko jest moja ulubiona firmą 🙂
choć za papryką nie przepadam, to taką – z pięknym warzywnym farszem – chętnie bym spróbowała 🙂
Papryka w takim wydaniu musi być pyszna!
Dziękuję za przepis. Za godzinę sprawdzę efekty…
Super już nie potrafię wymyślać a co rusz jakieś przyjątka na kolację. Może coś z karkówki wymyślnego macie? Z pozdrowieniami
Zdjęcia się nie ładują