Pancakes z jabłkami w miodzie

Takie placuszki stały się ulubionym śniadaniem mojej córki.

Są szybkie do zrobienia a na śniadanie z różnymi dodatkami są rewelacyjne. Tym razem zrobiłam je w wersji waniliowej, dodałam  do nich ciepłe jabłka z miodem, podałam  jeszcze ciepłe więc były wyjątkowo dobre. Dla urozmaicenia można dodatkowo dodać orzechów np. włoskich, których niestety akurat nie miałam.

 DSC_0017

Składniki

1 szklanka jogurtu naturalnego,

¾ szklanki mąki,

2  łyżki cukru,

2 jajka

Mały cukier waniliowy,

½ łyżeczki proszku do pieczenia,

½ kg jabłek,

3 łyżki miodu

Olej do smażenia

Wykonanie

Do miski przesiewamy mąkę  dodajemy jogurt, jajka, cukier, proszek do pieczenia  i wszystkie składniki energicznie mieszamy.  Ciasto powinno mieć konsystencję gęstszą jak na naleśniki.

Jabłka myjemy, obieramy kroimy na małe kawałki. Przekładamy do garnka, dodajemy miód i podgrzewamy około 5 minut.

Na patelni rozgrzewamy olej (patelnia musi być dobrze rozgrzana ale samo smażenie ma być na mniejszym ogniu) i wlewamy łyżką ciasto – wielkość  może  być dowolna,  ja na porcję daję 2 łyżki. Smażymy z jednej  strony i delikatnie  szeroką szpatułką odwracamy na drugą stronę – też smażymy aż  będą rumiane. Podajemy z ciepłymi jeszcze jabłkami..

 DSC_0011 DSC_0023

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 3

  1. julcia
    8 sierpnia
    Odpowiedz

    ile pancakesów wychodzi z tych proporcji? wazne, szybko

    • Brenia
      9 sierpnia
      Odpowiedz

      z tej porcji wychodzi około 8 sztuk. Przepraszam, że dopiero dzisiaj ale nie byłam przy komputerze. Pozdrawiam:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.